Obama propune un proiect de buget pentru anul fiscal 2016 care intră în conflict cu republicanii

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 03 februarie 2015 23 afişări

Preşedintele Barack Obama propune Congresului SUA un proiect de buget de 4.000 miliarde dolari pentru anul fiscal 2016, care prevede majorări de taxe pentru corporaţii şi persoane cu venituri mari, finanţarea unor proiecte de infrastructură şi a educaţiei şi stabilizarea deficitului bugetar.

Propunerile îi pun pe republicani, majoritari în Congres, în faţa unor decizii politice dificile, fie să menţină actualul nivel al taxelor pentru cei cu venituri mari, fie să crească cheltuielile pentru clasa de mijloc, Pentagon şi companiile din sectorul infrastructurii, relatează Bloomberg.

Atenuarea decalajelor între venituri a devenit principala temă politică a democraţilor, în anticiparea nominalizării lui Hillary Clinton în cursa pentru preşedinţia SUA, în 2016.

Proiectul de buget pentru anul fiscal care începe în octombrie include propuneri recente ale preşedintelui Obama pentru direcţionarea asistenţei către clasa de mijloc, prin scutiri de taxe şi programe destinate educaţiei, calificării profesionale şi îngrijirii copiilor.

În urma alegerilor parţiale din noiembrie anul trecut, republicanii au obţinut majoritatea atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat, iar Obama, în loc să renunţe la obiectivele sale, a adoptat o strategie mai agresivă.

Republicanii au început să critice propunerile înainte ca proiectul de buget să ajungă în Congres.

"Cred că preşedintele vrea să exploateze invidia economică. Această redistribuire de sus în jos nu funcţionează. Este bună pentru politică, dar nu şi pentru creşterea economică", a declarat Paul Ryan, republican din Wisconsin, membru în Camera Reprezentanţilor.

Congresul nu este obligat să susţină proiectul de buget al preşedintelui, fiind probabil ca majoritatea propunerilor importante ale acestuia să fie ignorate de republicani, care redactează propriile propuneri de cheltuieli.

Între măsurile propuse de Obama se numără subvenţionarea costurilor pentru majoritatea studenţilor la colegii de stat, triplarea deducerilor fiscale pentru familiile cu copii cu vârste de sub cinci ani şi crearea unei noi deduceri fiscale de 500 de dolari pentru unul dintre soţi, în cazul în care ambii părinţi lucrează.

Proiectul de buget prevede un deficit de 474 miliarde de dolari, echivalent cu 2,5% din PIB, nivel considerat sustenabil de majoritatea analiştilor, aflat sub deficitul de 3,2% din 2015.

În 2009, la venirea la putere a lui Obama, Statele Unite au înregistrat un deficit record de 1.400 de miliarde de dolari.

În domeniul fiscal, Obama propune creşterea limitei superioare a impozitului pe câştigurile de capital şi dividende de la 23,8% la 28% şi impunerea de taxe pe transferul activelor în caz de deces.

Totodată, preşedintele vrea să impună o taxă de 14% companiilor care nu îşi repatriază profiturile, precum producătorii de medicamente sau din sectorul IT, spre deosebire de companiile din infrastructura rutieră sau de utilităţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
OBAMA,
BUGET
/actualitate/obama-propune-un-proiect-de-buget-pentru-anul-fiscal-2016-care-intra-in-conflict-cu-republicanii-13800515
13800515
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.