Oamenii care oferă astfel de sfaturi dau dovadă de o inteligenţă emoţională foarte scăzută. Ce înseamnă de fapt să oferi un sfat bun - în business şi nu numai

Autor: Ioana Matei Postat la 21 iulie 2020 274 afişări

Oamenii care oferă astfel de sfaturi dau dovadă de o inteligenţă emoţională foarte scăzută. Ce înseamnă de fapt să oferi un sfat bun - în business şi nu numai

Un colaborator al publicaţiei americane Inc. a analizat modul în care putem oferi sfaturi bune şi cum am putea să le identificăm pe cele proaste.

Potrivit articolului, totul se rezumă la inteligenţa emoţională. Se pare că dacă sunteţi presat să daţi sfaturi, cheia pentru ca acestea să fie bune este să puneţi multe întrebări interlocutorului.

Iar dacă sunteţi în căutarea unor sfaturi, calitatea sfaturilor primite poate fi descrisă prin numărul de întrebări pe care cel care oferă sfatul le pune.

Potrivit lui Daniel Gross, un autor de eseuri de business, cei care oferă sfaturi vor de obicei să ajute, dar şi să fie eficienţi: „Cei care oferă sfaturi se bazează pe cele care le vin cel mai repede în minte. Cel mai simplu sfat, în locul celui mai corect.”

Unul dintre atributele cheie ale inteligenţei emoţionale este modul în care persoanele interacţionează: pot oferi un răspuns de susţinere, care mută atenţia spre cel care are într-adevăr nevoie de acesta sau unul de reorientare spre propria persoană, nu asupra persoanei cu care vorbesc.

Iată un exemplu:

Întrebare: Ar trebui să mă întorc la studii?

Răspuns reorientat spre propria persoană: Cu siguranţă n-am regretat niciodată că nu am obţinut MBA-ul.

Răspuns de susţinere: Ce plănuieşti să faci cu nivelul absolvit? Care sunt oportunităţile pe care le vei avea dacă vei urma aceste studii?

Astfel, potrivit autorului articolului, principala dovadă de inteligenţă emoţională este numărul de semne de întrebare de la finalul propoziţiilor voastre.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.