O veste bună: Noi facilităţi pentru români care îşi produc singuri energie din surse regenerabile

Autor: Petru Mazilu Postat la 30 decembrie 2021 659 afişări

O veste bună: Noi facilităţi pentru români care îşi produc singuri energie din surse regenerabile

Guvernul a adoptat joi o Ordonanţă de urgenţă prin care se acordă noi drepturi românilor care au unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile. De asemenea, actul le oferă primăriilor posibilitatea de a co-finanţa extinderea reţelelor de gaze naturale.

Ministerul Energiei anunţă că în şedinţa de Guvern de joi a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008.

Ordonanţa transpune în legislaţia naţională o directivă UE privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică.

Modificările realizate prin OUG permit primăriilor să co-finanţeze extinderea reţelelor de gaze naturale. De asemenea, prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.

În plus, se stabileşte că branşarea la reţelele de energie şi gaze naturale este gratuită pentru toţi clienţii casnici

„Ne dorim să încurajăm cât mai mulţi români să îşi instaleze surse de producere a energiei electrice verzi şi astfel să fie compensaţi. Totodată, au fost realizate o serie de modificări mult aşteptate legate de finanţarea proiectelor de dezvoltare a reţelelor de transport al energiei şi gazelor naturale, dar şi clarificări cu privire la costurile cu branşarea clienţilor casnici. Adoptarea OUG-ului a fost o prioritate, inclusiv în programul de guvernare”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.