O veste bună: Ministerul Finanţelor Publice vrea să scutească de impozit operatorii economici din domeniul HORECA până la finalul anului

Autor: Laura Buciu, Mediafax Postat la 16 octombrie 2020 54 afişări

O veste bună: Ministerul Finanţelor Publice vrea să scutească de impozit operatorii economici din domeniul HORECA până la finalul anului

Ministerul Finanţelor Publice vrea să scutească de la plata impozitului specific unor activitãţi datorat de operatorii economici care desfãşoarã activitate în domeniul HORECA pânã la sfârşitul anului 2020.

Proiectul prin care se vrea scutirea de impozit a operatorilor din domeniul HORECA până la sfârşitul anului a fost pus în transparenţă decizională.

„Ministerul Finanţelor Publice propune, printr-un proiect de ordonanţã de urgenţã, scutirea de la plata impozitului specific unor activitãţi datorat de operatorii economici care desfãşoarã activitate în domeniul HORECA pentru perioada rãmasã pânã la sfârşitul anului 2020, având în vedere faptul cã impozitul specific datorat este stabilit în funcţie de indicatori cantitativi privind suprafaţa aferentã locaţiei, numãrul unitãţilor de cazare, sezonalitate, rangul localitãţii etc. şi nu în funcţie de veniturile realizate. Contribuabilii care datoreazã acest impozit vor recalcula impozitul datorat pentru anul 2020, în mod corespunzãtor, prin împãrţirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice şi înmulþirea valorii rezultate cu numãrul de zile obţinut prin scãderea din numãrul de 365 de zile calendaristice a numãrului de zile rãmase pânã la sfârsitul anului 2020 şi a numãrului de 90 de zile calendaristice prevãzut de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2020, precum şi perioada în care au întrerupt activitatea, total sau paţial, ca urmare a stãrii de urgenţã, dupã caz”, a transmis, vineri, într-un comunicat de presă, MFP.

Contribuabilii care au depus declaraţia fãrã aplicarea noii mãsuri pot depune o declaraţie rectificativă, având în vedere faptul cã primul termen de platã a impozitului specific aferent semestrului I este 25 octombrie 2020.

Pentru acordarea posibilitãţii autoritãţilor publice locale de a adopta hotãrâri privind reducerea impozitului pe clãdiri sau scutirii de la plata taxei pe clãdiri, se propune stabilirea termenului de 2 decembrie 2020 pânã la care autoritãţile publice locale pot adopta hotãrâri privind reducerea impozitului anual pe clãdiri cu pânã la 50% şi a scutirii de la plata taxei lunare pe clãdiri şi stabilirea termenului de 21 decembrie 2020 pânã la care proprietarii clãdirilor, respectiv concesionarii, locatarii, titularii dreptului de administrare sau de folosinþã a unei clãdiri proprietate publicã sau privatã a statului ori a unitãþilor administrativ-teritoriale, dupã caz, au obligaţia sã depunã la organul fiscal local o cerere de acordare a acestor facilitãţi.

Totodatã, actul normativ prevede suspendarea cu aproape trei luni a aplicãrii sancţiunii prevãzute de lege pentru nerespectarea obligaţiei operatorilor economici de a asigura conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, pentru a permite distribuitorilor autorizaţi sã dezvolte softul, sã îl testeze, sã obţinã supliment de aviz tehnic la ICI Bucureşti şi respectiv sã îl implementeze în aparatele de marcat.

Beneficiarii mãsurii sunt operatorii economici din categoria marilor contribuabili, care au fost în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţia de conectare a aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF, pânã la data de 30 septembrie 2020, din motive neimputabile lor.

„Avantajul mãsurii propuse este reprezentat de evitarea afectãrii grave a activitãţii economice a operatorilor economici din categoria marilor contribuabili şi oferirea unui interval de timp rezonabil care permite participanţilor la procesul de conectare a aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF sã parcurgã toate etapele premergãtoare, necesare realizãrii acestuia”, mai spun reprezentanţii MFP.

De asemenea, actul normativ amânã pânã la 31 martie 2021 termenul pentru depunerea notificãrii privind intenţia de restructurare a obligaţiilor fiscal, şi pânã la 30 iunie 2021 termenul pentru depunerea cererii de restructurare prevãzute de Ordonanţa Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitãţi fiscale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mfp,
horeca,
impozit,
operatori,
plati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.