O mie de „băieţi deştepţi“ au încasat 1,5 miliarde de euro din retrocedări

Autor: Roxana Pricop Postat la 15 aprilie 2013 19 afişări

Legea retrocedărilor pregătită de guvernul lui Victor Ponta ar putea însă crea o nouă specie: „samsarii de puncte“.

O mie de „băieţi deştepţi“ au încasat 1,5 miliarde de euro din retrocedări

O mie de cesionari de drep­turi litigioase au în­casat despăgubiri de 7 mld. lei (1,5 mld. euro) în ultimii ani, în timp ce zecile de mii de proprietari de drept aşteaptă şi acum compensaţie.

Cu ce va fi mai bună nouă lege a guvernului Pon­ta care propune despăgubiri cu puncte la un fond naţional imo­biliar?

Un raport detaliat prezentat vineri, 12 aprilie, de premierul Victor Ponta scoate la lumină cât de viciat a fost procesul de despăgubire în ultimii ani şi cum a fost posibil ca persoane care au cumpărat drepturi litigioase să primească rapid rezolvarea şi să încaseze, de exemplu, 20 de milioane de euro pentru un teren de 50 de hectare, de 300 de ori mai mult decât valoarea reală.

Guvernul Ponta pregăteşte o nouă lege de retrocedări pentru cele peste 200.000 de cereri rămase nesoluţionate prin care propune compensaţii cu puncte. Ziarul Financiar a scris că despăgubirea prin puncte ar putea crea o nouă generaţie de samsari imobiliari, la fel cum Legea 247/2005 dată de guvernul Tăriceanu a dus la crearea unei categorii de speculatori cu drepturile litigioase care au primit rapid retrocedări.

Din 2005 până în prezent, Auto­ritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) a fost responsabilă de retrocedări. Cu influenţe politice şi „cu intrare“ la funcţionarii ANRP, peste o mie de persoane care au cum­părat drepturi litigioase au încasat 7 mil. lei de la ANRP. Aceştia au cum­părat dosarele de la foştii proprietari la pre­ţuri de nimic şi apoi au mituit funcţionari din ANRP pentru a primi o rezolvare rapidă şi o supraevaluare a dosarului. Însuşi vicepreşedintele ANRP Remus Baciu a primit o condamnare de trei ani cu închisoare pentru că a luat mită 200.000 de euro.

Toate sitile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
retrocedări,
despăgubiri,
guvern,
corupţie
/actualitate/o-mie-de-baieti-destepti-au-incasat-1-5-miliarde-de-euro-din-retrocedari-10746906
10746906
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.