Noutate pe piaţa muncii: muncă fără contract. Dacă ai cel puţin 16 ani şi vrei să faci bani în plus, poţi merge pe o platformă de tip marketplace de unde să-ţi alegi din 25 de activităţi casnice

Autor: Ramona Cornea Postat la 23 aprilie 2024 49 afişări

Noutate pe piaţa muncii: muncă fără contract. Dacă ai cel puţin 16 ani şi vrei să faci bani în plus, poţi merge pe o platformă de tip marketplace de unde să-ţi alegi din 25 de activităţi casnice

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus va putea face acest lucru pe o platformă de tip marketplace, din care va putea alege din 25 de activităţi casnice precum curăţenia locuinţelor, întreţinerea spaţiilor verzi, călcatul rufelor sau plimbatul câinilor.

„Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice, care introduce un concept nou pe piaţa muncii, este funcţională şi poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro. Conceptul presupune achiziţionarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfăşoară activităţi ocazionale în gospodărie. Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie”, a transmis Ministerul Muncii.

Aşadar, platforma facilitează interacţiunea dintre beneficiar şi muncitor. Beneficiarii pot posta în secţiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii pot pune serviciile pe care le pot oferi.

Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate, astfel că lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie.

„Muncitorii care iau contracte pe această platformă beneficiază de asigurări de pensie şi sănătate, dacă iau puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuţiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părţi”, scrie Ministerul Muncii.

De altfel, una dintre condiţiile folosirii acestei platforme este că volumul de muncă zilnic nu poate să depăşească 12 ore pentru un adult şi 6 ore pentru cei cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Printre activităţile casnice care pot fi contractate în platformă sunt:

- aranjarea şi servirea mesei;

- curăţarea/întreţinerea piscinei;

- curăţenia/igienizarea locuinţei;

- călcatul rufelor;

- debarasarea şi spălarea vaselor;

- hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,

- plimbarea animalelor de companie;

- prepararea hranei;

- plantarea pomilor/arbuştilor;

- plantarea răsadurilor;

- realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;

- recoltarea fructelor şi legumelor;

- spălarea covoarelor;

- spălarea geamurilor şi a tâmplăriei;

- spălarea rufelor;

- spălarea şi curăţarea autovehiculelor;

- strângerea resturilor vegetale din natură.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.