Noul Parlament ucrainean începe activitatea pe fondul conflictului din est şi al crizei economice. Arseni Iaţeniuk, reconfirmat în funcţia de premier - FOTO

Autor: Ioana Bojan Postat la 27 noiembrie 2014 37 afişări

Noul Parlament ucrainean, dominat de prooccidentali pentru prima dată în istoria sa, şi-a început joi activitatea într-o ţară care se confruntă cu un conflict armat în estul separatist şi cu o profundă criză economică, relatează AFP.

Parlamentul ucrainean l-a reconfirmat în funcţie pe premierul prooccidental Arseni Iaţeniuk

Noul Parlament ucrainean l-a reconfirmat joi în funcţie pe premierul prooccidental Arseni Iaţeniuk, apreciat de creditorii internaţionali, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o gravă criză economică, relatează AFP.

O vastă majoritate formată din 341 de deputaţi a votat în favoarea acestei decizii, care avea nevoie de minimum 226 de voturi. Decizia a fost adoptată la câteva ore după deschiderea primei sesiuni a noii legislaturi ucrainene, aleasă în urma scrutinului de la 26 octombrie.

"Avem pe umerii noştri o sarcină istorică, aceea de a ne păstra statul şi de a ne apăra independenţa", a afirmat Iaţeniuk, într-un scurt discurs susţinut înaintea votului privind nominalizarea sa.

Ucraina a pierdut în martie Crimeea, anexată de Rusia, iar regiunile sale din est sunt din aprilie teatrul unui conflict mortal între armată şi rebelii proruşi, susţinuţi militar de Moscova, acuzată de Kiev şi Occident că a trimis trupe.

"Ţara este în război (...). Invazia militară rusă nu este nimic altceva decât o atingere la adresa integrităţii noastre teritoriale şi a independenţei, o tentativă de a distruge Ucraina", a continuat el.

"Anul 2015 va fi şi mai dificil decât 2014. Haideţi, la lucru!", a declarat premierul în faţa deputaţilor.

Deputaţii aleşi în urma alegerilor legislative anticipate de la 26 octombrie, între care numeroşi combatanţi şi activişti ai societăţii civile, au intonat imnul naţional în deschiderea sesiunii.

Ei au respectat apoi un moment de reculegere în memoria celor aproximativ 100 de manifestanţi ucişi în februarie în Piaţa Independenţei, epicentrul mişcării proeuropene de contestare care a determinat înlăturarea de la putere a regimului prorus, precum şi a soldaţilor şi civililor ucraineni morţi în conflictul cu separatiştii proruşi din est (4.300 de morţi începând din aprilie).

Ceremonia tradiţională a fost însă modificată. Conform Constituţiei, prima sesiune a noii legislaturi trebuie deschisă de deputatul cel mai în vârstă, în acest caz Iuhim Zviaghilski, acuzat de presă că îi susţine pe separatişti şi că este un fost aliat al preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, destituit în februarie după ce a fugit în Rusia.

Pentru a pune capăt controversei, această procedură a fost încredinţată preşedintelui legislaturii precedente, Oleksandr Turcinov.

Deputaţii au citit jurământul împreună, iar textul, care a fost semnat de deputata Nadia Savcenko, pilot al armatei ucrainene arestată în iulie în Rusia şi plasată în detenţie, a fost proiectat pe un ecran gigantic.

Savcenko, care a luptat împotriva separatiştilor proruşi, este acuzată în Rusia pentru moartea a doi jurnalişti de la televiziunea publică rusă în estul Ucrainei, în iunie.

Ea a fost prima pe lista electorală a partidului Batkivşcina al fostului premier Iulia Timoşenko.

După deschiderea solemnă a sesiunii, deputaţii au luat o "pauză tehnică", după care urmau să îl aleagă pe preşedintele Parlamentului şi să îl reconfirme în funcţie pe premierul Arseni Iaţeniuk.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
PARLAMENT,
/actualitate/noul-parlament-ucrainean-incepe-activitatea-pe-fondul-conflictului-din-est-si-al-crizei-economice-arseni-iateniuk-reconfirmat-in-functia-de-premier-foto-13657998
13657998
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.