Noul epicentru al pandemiei: Ţara care poate avea mai multe cazuri decât SUA, dar sistemul medical este la pământ, iar testarea nu face faţă

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 16 mai 2020 1859 afişări

Noul epicentru al pandemiei: Ţara care poate avea mai multe cazuri decât SUA, dar sistemul medical este la pământ, iar testarea nu face faţă

Începând de luni, doar jumătate dintre automobilele înmatriculate în Sao Paulo – cel mai mare oraş din Brazilia – au primit acces să circule pe străzile oraşului. Proprietarii de maşini ale căror numere de înmatriculare se termină într-un număr par au voie să circule doar în zilele pare şi viceversa, scrie Deutsche Welle.

Restricţiile au fost lansate pentru a limita răspândirea virusului, însă în urmă cu două săptămâni, primarul oraşului – Bruno Covas – le-a spus cetăţenilor să abordeze o metodă total diferită, ridicând orice restricţie asupra traficului.

Măsurile aplicate de oficialii oraşului simbolizează perfect răspunsul Braziliei la pandemia de coronavirus, spune Domingos Alves, lector al Şcolii Medicale din cadrul Universităţii Sao Paulo.

„Brazilia nu are niciun plan. Toată lumea face ce vrea”, spune Alves.

Prea puţine teste

Vineri, 15 mai, Brazilia înregistrează aproape 210.000 de cazuri cu coronavirus, peste 14.000 de decese şi este pe locul şase în lume în ceea ce priveşte de infecţii. Totuşi, Alves, împreună cu un grup de 40 de cercetători, sugerează că numărul adevărat de infecţii ar putea fi de 16 ori mai mare, atingând 2,1 milioane şi depăşind astfel Statele Unite.

Înainte să îşi părăsească funcţia la mijlocul lunii aprilie, ministrul sănătăţii Henrique Mandetta a declarat că numărul real de infecţii în ţară este mult mai mare decât cifrele raportate de autorităţi. Brazilia este una dintre ţările cu cele mai mici rate de teste raportate la un milion de locuitori şi, potrivit site-ului de ştiri The Intercept, ţara foloseşte kituri de testare de calitate inferioară, care reduc valoarea informaţiilor furnizate.

„Datele oficiale iau în calcul doar pacienţii internaţi în spitale. Nu există nicio statistică serioasă pentru această epidemie”, spune Alves.

Populaţia săracă duce greul

În ciuda faptului că preşedintele Jair Bolsonaro a catalogat boala provocată de coronavirus drept „o simplă gripă”, weekendul trecut, ţara pe care o conduce a înregistrat o creştere de 10% în numărul de decese. În plus, numărul brazilienilor care au murit acasă a crescut cu 20% din luna martie până în prezent.

Un motiv pentru aceste creşteri este faptul că milioane de brazilieni – cărora li se adaugă şi populaţiile indigene – locuiesc în zone rurale izolate, departe de spitale.

De când a început starea de carantină, pieţele locale din Brazilia au rămas aproape la fel de pline ca înainte. Unii analişti sunt de părere că Bolsonaro are dreptate atunci când spune că ar muri mai mulţi oameni de foame decât de COVID-19, dacă ar fi fost aplicate nişte măsuri mai stricte, de vreme ce o bună parte din populaţia ţării îşi câştigă existenţa de la o zi la alta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cazuri,
medici,
pandemie,
refuz,
testare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.