Noile surse de bani la buget: amenzile de mediu pentru operatorii aerieni si taxa pe ambalaje

Postat la 16 decembrie 2010 36 afişări

Operatorii de aeronave care nu au restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de sera corespunzatoare emisiilor generate in anul anterior vor plati penalizari de 100 de euro pentru fiecare tona de dioxid de carbon echivalent emisa, a decis miercuri Guvernul.

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu, care introduce aceasta penalizare.

De asemenea, companiile si institutiile care introduc pe piata ambalaje de desfacere si bunuri ambalate vor plati o contributie de 2 lei/kg pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de ambalaje corespunzatoare obiectivelor de valorificare sau incinerare si cantitatile de deseuri de ambalaje efectiv valorificate sau incinerate.

Ambele reglementari vor aduce o noua sursa la venitul Fondului de Mediu, a declarat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. "Totodata, prin aceasta ordonanta finantam programul de dezvoltare a retelei nationale de monitorizare a calitatii aerului. Sunt peste 140 de asemenea monitoare in toata tara si avem posibilitatea sa finantam functionarea acestor monitoare prin Fondul de Mediu", a spus Borbely.

In luna ianuarie sau februarie va incepe si un program pentru piste de biciclisti, finantat pentru prima oara din Fondul de Mediu.

Cat priveste impaduririle, ministrul spune ca anul acesta au fost alocati de 6 ori mai multi bani de la buget decat in anul 2009 pentru impaduriri. "In total, circa 150 de milioane de lei au fost angajati sau cheltuiti pentru impadurire, care este foarte importanta, stiti foarte bine", a adaugat ministrul, la briefingul de presa de dupa sedinta Guvernului.

Laszlo Borbely a mai precizat ca noul cuantum al taxei auto, care va fi mai mare pentru masinile mai vechi de 8-9 ani, va fi stabilit in sedinta de saptamana viitoare a Guvernului.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

/actualitate/noile-surse-de-bani-la-buget-amenzile-de-mediu-pentru-operatorii-aerieni-si-taxa-pe-ambalaje-7821434
7821434
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.