Niţu despre declaraţiile lui Băsescu: Nu comentez afirmaţii conjuncturale. Reputaţia mea este solidă

Autor: Departamentul Social Postat la 18 martie 2015 34 afişări

Procurorul general Tiberiu Niţu a spus, miercuri, întrebat despre declaraţiile lui Traian Băsescu potrivit cărora el ar fi ”tras” la Revoluţie, că nu comentează şi nu răspunde afirmaţiilor conjuncturale ale unor politicieni şi că reputaţia sa este solidă şi nu este afectat de astfel de declaraţii.

Întrebat, miercuri, la intrarea în sediul Parchetului instanţei supreme, despre declaraţiile făcute de fosul preşedinte Traian Băsescu referitoare la faptul că el a împuşcat oameni la Revoluţie, Tiberiu Niţu a spus: ”În calitate de magistrat am obligaţia de rezervă şi discreţie. Nu comentez şi nu răspund afirmaţiilor conjuncturale ale unor oameni politici, afirmaţii care nu au niciun temei juridic. Nu intenţionez să alimentrez un subiect creat artificial”.

Niţu a mai spus că, din punctul său de vedere, subiectul este lămurit, precizând că el a fost şi prim-adjunct al procurorului general şi reafirmând că este un subiect creat artificial.

Întrebat dacă va sesiza Inspecţia Judiciară (IJ) în cazul afirmaţiilor făcute de Traian Băsescu, procurorul general al României a spus că nu a luat o hotărâre în acest sens, dar a precizat că nu ar vrea să fie el cel care încarcă volumul de activitate al IJ.

”Lăsând gluma la o parte, am spus şi la bilanţul Ministerului Public că în anul 2015 să nu ne amăgim că atacurile împotriva procurorilor vor dispărea. Iată, continuă. În calitate de şef al Ministerului Public, când activitatea Ministerului Public a fost criticată, am reacţionat ferm. În ceea ce mă priveşte, reputaţia mea este solidă şi nu cred că afirmaţiile contextuale făcute de oamenii politici mă pot afecta”, a mai spus procurorul general al României.

Traian Băsescu a declarat, luni, că procurorul general Tiberiu Niţu este suspectat că "a tras la Revoluţie", când era militar în trupele de Securitate şi probabil că "a împuşcat câţiva terorişti".

Fostul preşedinte a explicat, referindu-se la dosarul în care Gabriela Firea îl acuză de şantaj, că este suspect "cam la fel cum este Niţu”.

"Numai că eu sunt suspect că am făcut o declaraţie, iar Niţu e suspect că a împuşcat oameni la Revoluţie, că a tras, procurorul general. Era în trupele de securitate şi el scrie în declaraţia lui că li s-a spus că tragă înspre Dorobanţi, unde se mişcau terorişti şi el probabil că a împuşcat câţiva terorişti, ce să facă", susţinea fostul şef al statului.

Traian Băsescu a scris, marţi, pe Facebook, că la numirea în funcţia de procuror general ştia că Tiberiu Niţu are certificat de revoluţionar, motiv pentru care a fost încrezător că va finaliza dosarul Revoluţiei, iar despre faptul că acesta se afla printre "cei care au tras" el a aflat la finalul mandatului.

"La numirea în funcţia de procuror general ştiam că domnul Niţu are certificat de revoluţionar şi că a primit 8000 de metri pătraţi de pământ drept recompensă. Şi acesta a fost un motiv pentru care am fost încrezător că va finaliza dosarul revoluţiei. Mi-l imaginam sub gloanţele armatei", a scris pe Facebook fostul preşedinte Traian Băsescu, susţinând că abia în ultimele săptămâni de mandat a aflat că Tiberiu Niţu a tras de la clădirea Televiziunii, pe care o apăra.

"În ultimele săptămîni de mandat am aflat că militar în termen fiind (nu-i fac o vină din asta), a tras de la clădirea televiziunii pe care o apăra în direcţia blocurilor din Dorobanţi. Nu ştiu dacă a împuşcat pe cineva. Nici el nu ştie probabil. Dar abia atunci am înţeles că moral, domnul Niţu nu poate finaliza dosarul revoluţiei", a precizat Băsescu, întrebându-se de ce Niţu nu i-a spus de la numire că a fost "printre cei care trăgeau către populaţia răzvrătită".

În octombrie 2012, după audierile pentru funcţia de procuror general, la ieşirea din sala CSM, Niţu le declara jurnaliştilor că a primit, în baza legii, 8.000 de metri pătraţi, ca urmare a certificatului de revoluţionar. Militarii care au participat la Revoluţia din 1989 au beneficiat, ca şi civilii, de 10.000 de metri pătraţi de teren, iar în cazul celor 78 li s-a dat câte 8.000, "că atât a putut Primăria", preciza el.

La Revoluţie, Tiberiu Niţu era militar în termen la unitatea de la Televiziunea Română, trei dintre colegii săi fiind împuşcaţi mortal.

Fostul şef al Parchetelor militare Dan Voinea a susţinut, într-un interviu din 2013, că actualul procuror general Tiberiu Niţu "are în dosarul Revoluţiei o declaraţie în care recunoaşte că a tras la Televiziune".

"El era atunci militar. Are certificat de revoluţionar acum, dar el trebuie cercetat la fel ca cei care au tras în decembrie 1989", spunea Voinea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NIŢU,
BĂSESCU,
/actualitate/nitu-despre-declaratiile-lui-basescu-nu-comentez-afirmatii-conjuncturale-reputatia-mea-este-solida-14006791
14006791
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.