Draghi, BCE: Economia din zona euro îşi revine. Sunt necesare reforme suplimentare

Autor: Florentina Dragu Postat la 17 martie 2015 58 afişări

Economia din zona euro este în curs de revenire, sprijinită şi de programele de achiziţii de active lansate de Banca Centrală Europeană (BCE), a declarat preşedintele băncii Mario Draghi, care a sfătuit guvernele să implementeze noi reforme pentru a îmbunătăţii perspectivele de creştere în regiune.

"Trebuie să profităm de trendul pozitiv actual, la care a contribuit şi BCE. Majoritatea indicatorilor economici sugerează că recuperarea prinde avânt. Încrederea companiilor şi consumatorilor creşte, prognozele privind avansul economiei au fost revizuite în urcare, iar creditarea se îmbunătăţeşte atât în ceea ce priveşte cererea, cât şi oferta", a spus Draghi într-o conferinţă de presă la Frankfurt.

Draghi a menţionat beneficiile asupra economiei din zona euro generate de scăderea preţului petrolului, de măsurile pe care BCE le-a lansat la jumătatea anului trecut pentru stimularea creşterii economice, care au dus la relaxarea "semnificativă" a condiţiilor de finanţare, precum şi de reformele implementate de unele state din regiune.

BCE a început săptămâna trecută un program extins de cumpărare de obligaţiuni şi active din zona euro, program aprobat în ianuarie şi prin care banca va achiziţiona lunar, până în septembrie 2016, obligaţiuni de stat şi alte instrumente financiare în valoare de 60 de miliarde de euro.

Valoarea totală a achiziţiilor, care ar putea continua şi după septembrie 2016 dacă inflaţia din zona euro nu accelerează până aproape de ţinta BCE, de puţin sub 2%, este estimată la 1.100 de miliarde de euro.

În primele trei zile de la lansarea programului, BCE a cumpărat obligaţiuni în valoare de 9,8 miliarde de euro.

Lansarea programului extins al BCE a dus la deprecierea euro pe pieţele financiare şi la scăderea randamentelor pentru obligaţiunile celor mai multe state din zona euro.

Moneda unică europeană a coborât săptămâna trecută la minimul ultimilor 12 ani faţă de dolarul american, însă a revenit uşor în ultimele două zile, pe fondul speculaţiilor din pieţe privind deciziile băncii centrale a SUA în urma şedinţei de politică monetară ce se va încheia miercuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DRAGHI,
BCE,
ZONA EURO
/actualitate/draghi-bce-economia-din-zona-euro-isi-revine-sunt-necesare-reforme-suplimentare-14000905
14000905
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.