Motivul pentru care una dintre cele mai bogate ţări ale lumii îşi lasă sute de mii de cetăţeni fără ajutoare sociale. „Se simte ca moartea”

Autor: Ioana Matei Postat la 19 august 2020 21918 afişări

Motivul pentru care una dintre cele mai bogate ţări ale lumii îşi lasă sute de mii de cetăţeni fără ajutoare sociale. „Se simte ca moartea”

Arabia Saudită a scos din programul de asistenţă socială două milioane de persoane pentru a-şi amortiza scăderea economică, scrie Bloomberg.

Autorităţile au început să nu mai permită cetăţenilor să aplice pentru programul „Contul Cetăţenilor” în aprilie, când au suspendat toate aplicaţiile noi, punând o limită pentru plăţi şi înăsprind regulile de eligibilitate. Numărul beneficiarilor a scăzut, iar doar în iulie, 1,3 milioane de persoane nu au mai primit ajutoarele financiare acordate prin intermediul acestui program.

Programul „Contul Cetăţenilor” a fost lansat în decembrie 2017 şi a fost adoptat şi implementat de Ministrul Muncii şi Dezvoltării Sociale. Prin intermediul acestuia, cetăţenii din Arabia Saudită primesc plăţi lunare de la stat. Ţara face multe reforme în direcţia reducerii dependenţei de veniturile din industria petrolului, dar multe dintre acestea i-au făcut pe cetăţeni mai săraci. Contul cetăţenilor, care este o formă de venit de bază, este creat cu scopul echilibrării acestor decalaje, pentru evitarea adâncirii săraciei.

Potrivit Bloomberg, reprezentanţii guvernului au declarat că schimbările recente sunt făcute pentru ajutorul celor care au cel mai mult nevoie de aceste fonduri şi că nu sunt legate de efectele crizei de petrol şi creşterii recente a TVA.

„Se simte ca moartea”, a declarat Bandar Awad, un curier în vârstă de 34 de ani căruia i-a fost comunicat printr-un mesaj scris că nu va mai primi cei între 300 şi 400 de riyali (80 de dolari) pe care îi primea lunar. „Chiar şi reîncărcarea telefonului meu cu credit a devenit o povară”, a declarat el pentru Bloomberg.

Contul Cetăţenilor a făcut plăţi lunare pentru mai mult de 12 milioane de persoane - dintre care mai mult de jumătate sunt saudiţi - ţintind gospodăriile cu venituri medii şi mici.

Nu este singura formă de susţinere acordată de cel mai mare exportator de petrol al lumii, dar este cea mai vast distribuită. cu un ajutor mediu de 930 de riyali pentru o familie.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) previzionează că PIB-ul Arabiei Saudite se va contracta cu 6,8% în 2020, cel mai abrupt în ultimii 30 de ani.

Autoritatea guvernamentală care administrează Contul Cetăţenilor a declarat presei că au început să revizuiască programul spre finalul anului 2019. „Există câţiva indivizi înregistraţi ca independenţi, dar care nu se încadrează standardelor pentru a primi acest ajutor din cauza faptului că trăiesc cu familiile lor. Condiţiile de eligibilitate nu s-au schimbat - dar câteva reglementări au fost aprobate înainte de criza de coronavirus, cu ţinta de a direcţiona susţinerea financiară categoriilor care merită cel mai mult acest ajutor.”

Beneficiarii au fost rugaţi să arate un contract de închiriere sau de proprietate pentru a arăta că trăiesc independent - iar astfel, 1,3 milioane de persoane au fost descalificate şi nu mai primesc acest ajutor. Cultura arabiei saudite implică deseori ca adulţii să stea împreună cu familiile lor până la căsătorie. Reprezentanţii programului au declarat că cei care nu sunt eligibili pot să se înregistreze ca dependenţi de capul gospodăriei în care trăiesc.

Ashwag, o tânără de 30 de ani care stă cu familia sa, trăieşte acum din cei 1.000 de riyali pe care îi primeşte ca ajutor de stat fiecare lună în urma divorţului său. „Nu este suficient zilele acestea, cu creşterea TVA-ului”, a spus ea. Pagina de Twitter a programului este plină de plângeri referitoare la plăţi întârziate sau întrebări referitoare la când se va redeschide posibilitatea de a aplica pentru acest program.

Pentru 10,7 milioane de saudiţi aflaţi în continuare pe listă, plăţile au crescut în luna iulie la o medie de 930 de riyali pe familie, de la 725 de riyali în iunie. Sumele fluctuează în funcţie de preţurile energiei casnice.

„Ca şomer saudit, sincer, fiecare riyal face diferenţa”, a spus şi Meshari, tatăl în vârstă de 41 de ani a patru copii, în încheierea articolului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cetateni,
program,
refuz,
arabia saudita

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.