Moggi, mogulul

Postat la 29 mai 2006 1 afişăre

Pana de curand, Luciano Moggi, fostul boss al titratului club de fotbal Juventus din Italia, avea o pozitie de invidiat: cu siguranta mai sus decat ministrii italieni care-l tot sacaiau pentru favoruri si aparent doar cu putin mai jos decat Papa.

Pana de curand, Luciano Moggi, fostul boss al titratului club de fotbal Juventus din Italia, avea o pozitie de invidiat: cu siguranta mai sus decat ministrii italieni care-l tot sacaiau pentru favoruri si aparent doar cu putin mai jos decat Papa.

 

Nu-i nevoie sa te rogi", i-a spus Moggi unui tanar producator al unui program de televiziune care voia ceva legat de fotbal si a apelat atat la Dumnezeu, cat si la Moggi. Intr-o convorbire interceptata, Moggi l-a asigurat ca cererea nu i se va pierde: El isi aminteste totul. Implicatia era ca, totodata, el si controla totul. Si o investigatie in plin avant care incearca sa stabileasca daca meciurile din liga italiana de fotbal au fost trucate arata ca exista toate sansele ca implicatia sa fie adevarata. Cam toate figurile importante ale fotbalului - pasiunea nationala a italienilor - au intrat in atentia acestei investigatii.

 

E numai o coincidenta, dar unor comentatori le face placere sa aminteasca ca Moggi, fost controlor de bilete cu un trecut modest, a ajuns boss-ul celui mai celebru club al Italiei in 1994, in acelasi an in care un alt acum puternic al zilei cu origini modeste a preluat conducerea guvernului italian. Celalalt personaj era Silvio Berlusconi, iar criticii le pun ambilor in carca crearea unor retele care implica sportul, politica si afacerile si care au fortat cu nerusinare granitele eticii si legalitatii. "E ceva absolut tipic pentru Italia", spune Marco Travaglio, un reporter de investigatii care a scris o carte despre Moggi intitulata "Lucky Luciano". "In Italia am vazut fenomenul Berlusconi care in domeniul finantelor si afacerilor era foarte asemanator cu cel creat de Moggi in domeniul sportului: un om care a venit de nicaieri, care si-a facut drum cu coatele pana sus intr-un sistem care se bazeaza pe prieteni si pe schimbul de favoruri cu politicieni cu bani", spune Travaglio.

 

Moggi este acuzat ca a aranjat indirect meciuri din campionat, controland procedura de desemnare a arbitrilor in beneficiul lui Juventus si al unui grup restrans de alte cluburi. Se presupune ca a acoperit toata schema printr-o retea de antrenori, proprietari de cluburi, manageri, oficiali ai Ligii si jurnalisti. Noua cluburi si alte 42 de personaje sunt implicate in investigatie, care a fost denumita "Picioare Curate", o parafraza la campania anticoruptie "Maini Curate" de la inceputul anilor ‘90. Investigatiile s-au inmultit de la zi la zi si arata, mai presus de toate, cat de bine era sa conduci Juventus-ul. Intr-o zi oarecare, potrivit transcrierilor interceptarilor telefonice, Moggi  jongla cu telefoane de la politicieni de varf, responsabili din domeniul judiciar sau judecatori care voiau un sfat in privinta unor numiri politice, sa discute despre unele investigatii in desfasurare ori chiar sa-i ceara favoruri personale. "Am doi baieti, de 6 si 7 ani, care joaca fotbal si participa la toate turneele", spunea Domenico Siniscalco, fost ministru de finante al Italiei, potrivit unei transcrieri. "In vara asta speram sa il trimit pe unul la Juventus" pentru o tabara de antrenament.

 

"Trebuie sa-mi spui cum si cand." Considera ca s-a rezolvat, i-a raspuns Moggi, care in schimb dorea transferul unui prieten care lucra la Garda Financiara italiana. Siniscalco i-a spus lui Moggi sa-l puna pe prietenul lui sa treaca pe la birou. Conform unei alte transcrieri, fostul ministru de interne, Giuseppe Pisanu, l-a rugat pe Moggi sa intervina pentru echipa lui natala de fotbal, Sassari, pentru a evita o retrogradare. Arbitrul, ar fi spus Pisanu, "ne-a facut deja probleme". A continuat: "l-au trimis din nou la Sassari, desi trebuia sa-l trimita in alta parte". Moggi i-a spus ca se va "interesa" de caz. La jumatatea lui mai, birourile din Torino ale clubului Juventus au fost perchezitionate de politia financiara italiana, la fel ca si casele lui Moggi, a fiului sau, Alessandro, a fostului director al lui Juventus, Antonio Giraudo si a doi jucatori din echipa. Pe 19 mai, antrenorul echipei nationale a Italiei si fost antrenor al lui Juventus, Marcello Lippi, a venit in fata anchetatorilor pentru a raspunde unor intrebari. (Lippi nu este pus sub acuzare.) Ancheta pare sa se concentreze acum spre traseul banilor.

 

Acuzatiile sunt atat de serioase, incat pana si Biserica isi simte credinta pusa la incercare. "Cand ai de a face cu interese atat de mari, nu e surprinzator ca exista si scandaluri", a spus cardinalul Camillo Ruini, consilier al Papei Benedict al XVI-lea. "Sunt trist si dezamagit. Mi-ar fi placut ca acele evenimente sportive sa nu fie trucate."

 

Traducere si adaptare de Mihai MITRICA

 

* Acest articol a fost publicat in The New York Times si este reprodus de BUSINESS Magazin printr-un parteneriat intre cele doua publicatii

* Articolul poate fi preluat partial/integral numai cu acordul scris al The New York Times

* Copyright 2006 New York Times News Service

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Moggi,
mogulul
/actualitate/moggi-mogulul-1006023
1006023
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.