Medicii tineri fug din sistemul medical românesc nu din cauza salariilor, ci din faptul că totul este vechi, începând de la cei din vârf până la infrastructură

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 31 ianuarie 2021 187 afişări

Medicii tineri fug din sistemul medical românesc nu din cauza salariilor, ci din faptul că totul este vechi, începând de la cei din vârf până la infrastructură

În luna decembrie 2018, ZF a organizat la Cluj conferinţa “O sută de ani de România. O sută de ani de business”.

În cadrul conferinţei, Marcel Tanţău, medic şi proprietarul centrului medical de gastroenterologie, hepatologie şi endoscopie digestivă din Cluj spunea: trebuie să investim în spitale pentru a aduce înapoi medicii, spitalele, clădirile medicale nu mai pot fi folosite după 20-30 de ani pentru că sunt infectate de bacterii.

Vreţi să ţineţi medicii în ţară sau să-i aduceţi înapoi? Nu mai apăraţi spitalele vechi, care sunt infectate de bacterii. Dărâmaţi toate spitalele care sunt mai vechi de 30-50 de ani şi construiţi altele noi. Acelaşi lucru este valabil pentru toate clădirile şi capacităţile industriale

Medicii tineri fug din sistemul medical românesc nu din cauza salariilor, ci din faptul că totul este vechi, începând de la cei din vârf până la infrastructură.

Timp de 30 de ani, statul, guvernele, consiliile judeţene au investit mai bine de 1 miliard de euro în renovarea spitalelor vechi, cele mai multe dintre ele cu o vechime între 50-100 de ani, în loc să se construiască altele noi.

Deşi fiecare dintre noi plătim 10% din salariul brut pentru sistemul medical, lună de lună, când avem vreo problemă medicală, fugim către clinicile private pentru că acolo găsim organizare, curăţenie, o încredere mai mare că nu te trezeşti cu un bacil pe tine. Nu este vorba de actul medical, pentru că medicii sunt aceeaşi.

Pentru că spitalele sunt vechi, toată infrastructura din spate este veche şi nu mai face faţă.

Adrian Georgescu, un inginer specializat în lucrări de inginerie, comentează, într-o scrisoare adresată Ministrului  pe tema incendiului de la spitalul Matei Balş

“Am o experienţă vasta in instalatii electrice pentru spitale. Pe 30.12.2020 am avut un interviu la ZF Live pe acesata tema.

https://www.zf.ro/zf-live/zf-live-adrian-georgescu-adca-proiect-aproximativ-80-dintre-19817530

Nu este vina resoului bagat in priza. Este vina instalatiei electrice – siguranta trebuia sa sara la o sarcina mare, nu trebuia sa lase cablul sa arda . in priza puteau sa bage si altceva si tot se intampla.

Realitatea este ca instalatia electrica in spitale este veche si nu mai poate fi folosita in conditii de siguranta .

S-au facut modificari multe dea lungul anilor si cel mai grav este ca s-au schimbat sigurantele pentru ca sareau, acestea s-au pus mai mari sa tina- dar cablul a ramas acelas de acum 25-30 ani. Cea mai grava greseala.  

Am facut evaluari pentru spitale de schimbare a instalatiei electrice – vorbim de 3,2 mil euro / spital – nu vorbim de cateva mii de euro .

Trebuie facuta cat mai  urgent o standardizare asa incat sa nu mai fie greseli.“

Vorba preşedintelui Klaus Ioahnnis, înainte să meargă la schi: "Trebuie neapărat o reformă" 

Dar cu cine, pentru că cei din vârf, cei care trebuie să ia decizii şi să le implemeteze sunt aceeaşi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spitale,
bacterii,
infectare,
construire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.