Măsurile luate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării în contextul Coronavirus

Autor: Alexandru Nanu Postat la 12 martie 2020 319 afişări

Măsurile luate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării în contextul Coronavirus

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a publicat recent, pe site-ul insituţiei, un comunicat prin care anunţă cele mai recente măsuri luate ca urmare a Hotărârii nr. 6 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă

În aceast an, înscrierile în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2020-2021 au început în data de 4 martie a acestei luni. Părinţii putea depune cererile până pe 23 martie, având posibilitatea să facă solicitările şi în a doua etapă, programată în perioada 23-30 aprilie.

În contextul actual privin Coronavirus a fost decisă suspendarea cursurilor din toate unităţile de învăţământ preuniversitar începând cu data de 11 martie 2020 până în data de 22 martie 2020.

Astfel, “înscrierea pentru clasa pregătitoare se va realiza în continuare, online, iar validarea înscrierii se va prelungi cu o săptămână, după deschiderea şcolilor. Totodată, şi activitatea de evaluare  psihosomatică pentru clasa pregătitoare se va amâna până după reluarea cursurilor”, conform comunicatului MEC.

Pe lângă înscrierea în clasa pregătitoare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a mai făcut următoarele precizări, în cadrul comunicatului emis:

  • Simulările pentru Evaluarea Naţională, examenul naţional de Bacalaureat, dar şi diferite probe practice sau diverse concursuri se vor amâna până la o dată care va fi comunicată ulterior.
  • Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ vor decide modalitatea legală de recuperare a procesului educaţional afectat de suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie 2020.
  • Ministerul Educaţiei şi Cercetării încurajează realizarea de cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie. Chiar dacă ele nu înlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a menţine comunicarea între elevi şi cadrele didactice.
  • Toate activităţile extraşcolare sunt anulate până la o dată care va fi comunicată ulterior.
  • Activităţile din cadrul programului „Şcoală după şcoală” care funcţionează în unităţile de învăţământ de stat sau particulare se vor suspenda în această perioadă.
  • De asemenea, conform hotărârii CNSSU, programele de studii privind schimbul de experienţă, respectiv stagiile de practică în spitale ale studenţilor şi cursanţilor şcolilor postliceale sanitare se suspendă până la data de 31.03.2020, dacă nu au fost începute anterior datei adoptării prezentei hotărâri (nr. 6/09.03.2020).

Numărul elevilor afectaţi de suspendarea cursurilor este de aproximativ trei milioane.

Urmărește Business Magazin

ALEPH STORY: Adevăratul indicator al crizei: numărul de angajaţi din companii a coborât pentru prima dată sub 4 milioane de oameni. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.