Maşina personală rămâne mijlocul de transport preferat al românilor

Autor: Dorin Oancea Postat la 18 aprilie 2022 31 afişări

Maşina personală continuă să fie mijlocul de transport zilnic preferat de 40% dintre români, iar 63% spun că această preferinţă se va menţine în următorii ani, reiese din studiul Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study, realizat în 25 de ţări din întreaga lume, inclusiv România.

Maşina personală rămâne mijlocul de transport preferat al românilor

În acest context, consumatorii din ţara noastră sunt dispuşi să plătească în plus pentru o maşină dotată cu diverse sisteme bazate pe tehnologie, în special pentru creşterea siguranţei (91%), cu motorizare alternativă, electrică sau pe baterie (89%), şi cu dispozitive pentru conectare (87%), mai arată studiul. Însă, chiar dacă românii ar plăti mai mult pentru o maşină electrică decât pentru una cu motor cu combustie internă, 70% se aşteaptă să se încadreze într-un interval de preţ de până în 100.000 de lei pentru un astfel de autovehicul.

În acelaşi timp, şapte din zece participanţi din România sunt de acord să ofere acces la datele personale colectate cu ajutorul tehnologiei de bord dacă acestea sunt utilizate pentru actualizarea informaţiilor referitoare la siguranţa rutieră şi pentru prevenirea accidentelor (74%), pentru raportări legate de funcţionarea maşinii (71%), pentru actualizarea informaţiilor cu privire la congestiile din trafic şi rutele alternative (68%), sugestii de rute mai sigure (66%) şi indicaţii despre parcările din apropiere (66%).

„Dotarea maşinilor cu tehnologii digitale a devenit obişnuinţă în ultimii ani, astfel că aspectele legate de protecţia datelor colectate prin intermediul acestora a atras tot mai mult atenţia consumatorilor, producătorilor şi, nu în ultimul rând, a autorităţilor. Partajarea acestor date este în curs de reglementare la nivel european, astfel încât informaţiile să fie utilizate într-o manieră sigură şi corectă. Încă de anul trecut există un dialog permanent între Asociaţia Producătorilor de Autovehicule din Europa şi Comisia Europeană pentru a se asigura, pe de o parte, că reglementarea nu va fi excesivă şi, pe de altă parte, că aceasta va aduce beneficii consumatorilor şi le va spori încrederea cu privire la siguranţa datelor personale”, susţine Ciprian Gavriliu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România.

Pandemia a influenţat în mare măsură comportamentul de consum, având în vedere că aproape jumătate (44%) dintre românii care au participat la studiu au spus că în această perioadă şi-au schimbat planurile cu privire la achiziţionarea unui autovehicul. Pentru 16%, schimbarea a constat în faptul că au decis să îşi cumpere o maşină personală, deşi anterior nu intenţionau, pentru a evita transportul public.

Ca modalitate de plată, românii încă preferă numerarul (55%), în timp ce doar patru din zece apelează la credit bancar sau la leasing pentru achiziţia unei maşini. De asemenea, aceştia rămân reticenţi cu privire la achiziţia unei maşini în mediul online, astfel că peste 80% optează pentru achiziţia fizică.

Referitor la criteriile de accesare a unei aplicaţii de mobilitate, pe primul loc se află preţul, urmat de uşurinţa utilizării. Pentru segmentul de persoane de peste 55 de ani, uşurinţa utilizării este pe primul loc, iar preţul, pe locul al doilea.

Studiul Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study a fost realizat pe baza uni sondaj derulat în trimestrul patru al anului trecut, la care au participat mai mult de 26.000 de consumatori din 25 de ţări din întreaga lume, dintre care peste 11.000 din zece state europene, respectiv Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, România, Spania şi Marea Britanie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
transport,
studiu,
masina,
deloitte,
romani,
romania,
realizare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.