Mark Gitenstein: SUA vor ca România să evite o reluare a crizei politice din vară

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 decembrie 2012 58 afişări

Washingtonul aşteaptă ca aliatul său strategic România să respecte legislaţia şi angajamentele cu FMI, astfel încât să evite o reluare a crizei politice din vară, a declarat pentru AFP ambasadorul în exerciţiu al SUA în România, Mark Gitenstein.

"România a făcut aceste promisiuni. Se va ţine de cuvânt până la urmă? A-ţi respecta promisiunile poate fi o chestiune de viaţă şi de moarte într-o alianţă", a spus Gitenstein, care şi-a încheiat mandatul de ambasador în această săptămână.

Actuala coaliţie de guvernământ - USL - merită credit pentru angajamentul luat de a se conforma condiţiilor FMI şi criteriilor UE de consolidare a domniei legii şi de luptă contra corupţiei, a apreciat diplomatul american, adăugând: "Dar trebuie să se şi ţină de cuvânt".

"Până acum există toate indicaţiile că vor face asta. Dar dacă nu o fac, va fi o mare problemă şi se vor confrunta cu o altă criză", a adăugat Gitenstein.

"Să nu repetăm criza din vară", a fost sfatul lui pentru politicienii români, cu avertismentul că aceasta ar afecta investiţiile în a doua cea mai săracă ţară din UE, după Bulgaria. "Ei trebuie să convingă investitorii că domnia legii este respectată, că există transparenţă şi predictibilitate. Dacă fac aceasta, vor stimula dezvoltarea clasei mijlocii. Şi nu e important numai ceea ce vor investitorii, ci şi ce standard de viaţă au românii, dacă copiii lor decid să rămână în ţară sau nu", a continuat diplomatul.

"În SUA, la o sută de ani după revoluţie, încă aveam de-a face cu magnaţi puternici, care controlau căile ferate, partidele politice, media - familiile Carnegie, JP Morgan... şi abia în anii '20 am început să spargem aceste monopoluri", a amintit Gitenstein. El s-a arătat însă optimist în privinţa viitorului României, apreciind că "este vorba de o democraţie tânără care încearcă să facă în 20 de ani ceea ce nouă în SUA ne-a luat o sută de ani. Şi au făcut progrese extraordinare."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/mark-gitenstein-sua-vor-ca-romania-sa-evite-o-reluare-a-crizei-politice-din-vara-10394083
10394083
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.