Marius Nitu, Gandul: Cum au trait bine, au imbatranit si incep sa moara sindicatele

Postat la 17 martie 2011 63 afişări

Sindicatele din Romania au trait bine zece, cincisprezece ani dupa '89, apoi au inceput sa imbatraneasca. Miercuri, in Piata Constitutiei din Bucuresti, sindicatele au inceput sa moara. In conditiile unor schimbari dramatice ale legislatiei muncii, cinci mari confederatii au reusit sa adune in piata zece mii de oameni, cu tot cu jandarmi.

Aici deja nu mai e vorba daca viitorul Cod al Muncii e un "Cod al Sclaviei" sau nu. E vorba de eficienta organizationala. In raport cu resursele lor, confederatiile sunt mai ineficiente decat ONG-uri tip "Patru labute", care se ocupa de cateii cu ochi umezi, viitori maidanezi. "Performanta" asta s-a construit in timp. Intai, confederatiile au organizat un miting comun, dar n-au avut un mesaj comun. Fiecare lider a vorbit in legea lui. Unul s-a suparat ca viitorul Cod a fost facut de Consiliul Investitorilor Straini, altul povestea la TV cat de nepoliticos a fost Guvernul la negocieri, al treilea pomenea contractele colective. Mesajul simplu si clar, care sa ajunga la toata lumea, a lipsit. In acest fel, din start, de la actiunile de protest au fost exclusi salariatii din sectorul privat si tinerii, adica exact cei ce n-au legaturi directe cu sindicatele. Pentru acestia era suficient sa se spuna ca, de acum incolo, programul si norma de munca vor fi stabilite si modificate oricand de patron, fara acordul salariatului sau al sindicatului. Cum ar veni, semnezi un contract sa faci 10 suruburi pe zi, de la 8 la 16. Si, intr-o zi, scurt, afli ca trebuie sa faci 20 de suruburi, de la 23 la 8 dimineata.

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
miting,
codul muncii,
sindicate,
Marius Nitu
/actualitate/marius-nitu-gandul-cum-au-trait-bine-au-imbatranit-si-incep-sa-moara-sindicatele-8069072
8069072
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.