Marea dramă a României: pleacă din ţară tinerii care ar trebui să îşi întemeieze o familie. Peste 100.000 de români cu vârste între 20 şi 45 de ani au părăsit anul trecut, în plină pandemie, România

Autor: Adelina Mihai, Ramona Cornea Postat la 30 august 2021 85 afişări

Un număr de 193.000 de români au emigrat în 2020 din România, cu 37.000 de persoane mai puţin decât în anul anterior, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Un număr de 193.000 de români au emigrat în 2020 din România, cu 37.000 de persoane mai puţin decât în ​​anul anterior, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Dintre aceştia, 60%, adică aproape 112.000, sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani, adică intervalul de vârstă în care populaţia este activă economică şi în perioada în care se întemeiază familiile.

Anul trecut, România a pierdut 143.000 de locuitori, atât prin scădere naturală (diferenţa dintre numărul de naşteri şi numărul de decese), cât şi prin migraţia externă. „Avem de-a face, între 2020 şi 2019, cu o scădere a numărului de emigranţi cu circa 40.000, vorbim despre populaţia care şi-a menţinut domiciliu în România, dar care şi-a schimbat reşedinţa obişnuită. În clipa de faţă, grosul migraţiei externe este dat de această migraţie temporară de lungă durată. Faptul că numărul de emigranţi a scăzut este o informaţie aşteptată, explicabilă în contextul pandemiei, însă nu sunt încă conştienţi încă de efect pandemiei sub aspect demografic “, a explicat profesorul Dumitru Sandu de la Facultatea de sociologie şi asistenţă socială din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Viitorul fenomenului migraţionist depinde de cum va evolua economia României în raport cu evoluţia economiilor din principalele ţări de destinaţie pentru emigranţii români, adică Italia, Germania, Marea Britanie şi Franţa, a mai spus profesori Sandu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.