Mai poate să scadă inflaţia şi în 2013?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 decembrie 2012 35 afişări

O surpriză plăcută a furnizat-o evoluţia inflaţiei în noiembrie, cu o rată anuală de 4,6% (lunar: 0,04%), mult sub maximul de 5,33% din septembrie.

Analiştii financiari se aşteptau la o rată de 4,9%, aproape de cifra din octombrie (4,96%), însă ceea ce a modificat peisajul au fost preţurile volatile (legume, fructe, combustibili), respectiv scumpirea alimentelor cu numai 0,29%, în timp ce preţurile produselor nealimentare s-au redus cu 0,14%, graţie în special ieftinirii combustibililor cu 1,5%, ţinând cont că acestea reprezintă 8,3% în coşul de produse folosit la calculul inflaţiei. Preţurile serviciilor au scăzut şi ele cu 0,1%, ajutate de aprecierea leului.

Dumitru Dulgheru, analist al BCR, se aşteaptă la o inflaţie de 4,7% în decembrie şi la 4,3% pentru sfârşitul lui decembrie 2013, însă menţionează că liberalizarea preţurilor la energie, anunţată pentru la anul, şi majorarea accizelor, în cond sunt de aşteptat să menţină presiunea asupra inflaţiei, în ciuda creşterii economice în continuare sub potenţial. BCR vede inflaţia urcând spre 5,9% în al doilea trimestru, apoi scăzând în a doua jumătate a anului, când ar urma să oscileze în jurul limitei superioare a ţintei de inflaţie, respectiv 3,5%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/mai-poate-sa-scada-inflatia-si-in-2013-10394829
10394829
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.