Macovei: Cer preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea alegerilor locale

Autor: Adina Oşan, Vasile Măgrădean Postat la 14 mai 2015 62 afişări

Preşedintele Partidului M10, europarlamentarul Monica Macovei, îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea alegerilor locale,motivând că actuala formă votată face "reţeaua de baroni locali să continue să existe".

Monica Macovei a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că pe lângă lipsa de reprezentativitate a unui primar ales cu 12% din voturi "e vorba de lupta împotriva corupţiei şi fraudei şi a furtului din banul public".

"Solicit preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea alegerilor locale, pentru că, aşa cum s-a votat, primarii pot fi aleşi din primul tur cu 12%, iar preşedinţii de Consililii Judeţene dintre consilieri, nu de cetăţeni. Asta face ca reţeaua de baroni locali să continue să existe, ca reprezentativitatea primarilor şi preşedinţilor de CJ să fie mică şi duce la lipsa competitivităţii de proiecte în folosul comunităţii. Pe lângă lipsa de reprezentativitate a unui primar ales cu 12% din voturi, e vorba de lupta împotriva corupţiei şi fraudei şi a furtului din banul public. Reţeaua de furat din banul public rămâne neatinsă", a spus Macovei.

Potrivit acesteia, retrimiterea Legii alegerilor locale în Parlament ar fi "un semn de curaj" din partea şefului statului, de a continua lupta împotriva corupţiei, de a face o breşă în reţeaua de baroni locali.

Camera a adoptat, în 6 mai, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind că preşedinţii Consiliior Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

Proiectul care modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

De asemenea, primarii şi preşedinţii CJ vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitatea în serviciile de utilităţi publice, Camera Deputaţilor respingând cererea de reexaminare a preşedintelui la legea serviciilor comunitare şi menţinând forma iniţială a legii.

Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice care prevedea şi faptul că primarilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, respectiv municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice a fost adoptată în iunie 2014, însă preşedintele Traian Băsescu a retrimis-o pentru reexaminare în Parlament.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MACOVEI,
LEGE ALEGERI,
IOHANNIS
/actualitate/macovei-cer-presedintelui-klaus-iohannis-sa-retrimita-in-parlament-legea-alegerilor-locale-14265463
14265463
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.