Lista bancilor care au anuntat pana acum ca se implica in programul de finantare a Greciei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 iulie 2011 18 afişări

Institutul International de Finante, cea mai mare asociatie de banci si institutii financiare din lume, a facut cunoscuta lista bancilor care si-au anuntat pana acum implicarea in programul de finantare a Greciei pentru urmatorii trei ani, in valoare de 159 de miliarde de euro.

Liderii europeni au convenit in aceasta saptamana termenii noului acord de imprumut multilateral pentru Grecia, in virtutea caruia tara va beneficia de 159 de miliarde de euro in urmatorii trei ani, din care circa 50 de miliarde vor fi contributie a creditorilor privati ai tarii, prin rostogoliri de datorii si cumparari de titluri noi de datorie elena, iar 109 miliarde vor reprezenta contributia statelor zonei euro si a FMI.

Institutul International de Finante (IIF), care a condus negocierile cu bancile si companiile de asigurari detinatoare de creante in Grecia, estimeaza ca daca pana la 90% dintre detinatorii de obligatiuni elene se vor implica in acest program, atunci contributia lor ar putea ajunge la 54 de miliarde de euro pana in 2014 si la 135 de miliarde pana in 2020.

Conform IIF, lista institutiilor financiare participante este pana la ora actuala urmatoarea:

Grecia

Alpha Bank

National Bank of Greece

EFG Eurobank Ergasias

Cipru

Hellenic Bank

Bank of Cyprus

Germania

Allianz

Munich Re

Deutsche Bank

Commerzbank

Bayern LB

Franta

AXA

BNP Paribas

Societe Generale

Elvetia

Swiss Credit Suisse

Swiss Re

Zurich Financial

Spania

BBVA

Turcia

AK Bank

Marea Britanie

HSBC

Standard Chartered

Italia

Generali

Intesa Sanpaolo

Olanda

ING

Suedia

SEB

Belgia

Dexia

Canada

Scotiabank

Coreea de Sud

KB Financial Group

Peru

Banco de Credito de Peru

Kuweit

National Bank of Kuwait.

"Ne asteptam ca numarul institutiilor financiare care sustin programul sa creasca, pe masura ce variantele de implicare disponibile vor fi mai bine cunoscute", afirma IIF intr-un comunicat.

Creditorii privati ai Greciei vor avea de optat intre trei formule de preschimbare a obligatiunilor elene din portofoliu care ajung la scadenta pana la finele lui 2019 cu altele noi (cu scadente noi, de 15 sau 30 de ani) si un plan de rostogolire a obligatiunilor detinute, cu durate si dobanzi diferite. In medie, investitorii privati isi vor asuma o pierdere de 21% din valoarea actuala a detinerilor de obligatiuni elene.

In cazul preschimbarii obligatiunilor, operatiunea va avea loc in urmatoarele luni, iar dobanzile vor porni de la 4% pe an si vor putea ajunge la 5,5% in urmatorii zece ani, daca valoarea obligatiunilor ramane neschimbata, iar daca valoarea titlurilor noi va fi redusa cu 20%, investitorii vor putea cere in compensatie dobanzi intre 5,9% si 6,8%. Acordul va fi conditionat de angajamentul Greciei de a reinvesti o parte din contravaloarea noilor obligatiuni sau a celor rostogolite in obligatiuni ale zonei euro cu rating AAA, care vor servi drept garantii contra incapacitatii de plata.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/lista-bancilor-care-au-anuntat-pana-acum-ca-se-implica-in-programul-de-finantare-a-greciei-8521370
8521370
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.