Lira turcească atinge noi minime după ce preşedintele Erdogan a anunţat că va expulza ambasadorii din 10 ţări vestice, printre care SUA, Germania şi Franţa

Autor: Alex Ciutacu Postat la 25 octombrie 2021 56 afişări

Lira turcească atinge noi minime după ce preşedintele Erdogan a anunţat că va expulza ambasadorii din 10 ţări vestice, printre care SUA, Germania şi Franţa

Lira turcească s-a prăbuşit către noi minime luni dimineaţă, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat că va expulza zece ambasadori din ţările vestice, potrivit FT.

Moneda se afla deja sub presiune după ce banca centrală a redus dobânzile săptămâna trecut, înregistrând o scădere de 2,8% faţă de nivelul de vineri.

Concret, luni dimineaţă paritatea era de 9,85 lire turceşti la un dolar american, odată cu deschiderea pieţelor din Asia. Evoluţia vine după ce liderul Turciei a anunţat că va forţa plecarea ambasadorilor din SUA, Germania, Franţa şi alte şapte state.

Pe parcursul zilei evoluţia nu a devenit una mai bună neapărat, iar la deschiderea pieţelor din Londra moneda se tranzacţiona la o paritate de 9,76 lire turceşti faţă de dolarul american, în contextul în care investitorii se tem de o nouă criză într-o ţară care deja se înstrăinează tot mai mult de ţările vestice.

Erdogan a semnalat săptămâna trecută că diplomaţii vor fi expulzaţi, după ce aceştia au semnat o declaraţie comună – publicată săptămâna trecută – prin care cer eliberarea lui Osman Kavala, om de afaceri şi filantrop.

Sâmbătă, preşedintele Erdogan şi-a reconfirmat decizia, anunţând că a ordonat ca aceşti ambasadori să fie etichetaţi drept persona non grata.

Cu toate aceastea, ambasadorii nu au primit până duminică noapte nicio notificare oficială de la autorităţile din Turcia.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.