Libienii votează într-un scrutin legislativ cu speranţa să pună capăt anarhiei din ţară

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 25 iunie 2014 22 afişări

Libienii au început să voteze miercuri într-un scrutin pentru alegerea membrilor unui nou Parlament, a cărui sracină este să conducă o nouă etapă a tranziţiei şi să restabilească ordinea într-o ţară devastată de violenţe după îndepărtarea de la putere a regimului Kadhafi în 2011.

Prezenţa la urne era slabă la deschiderea secţiilor de votare din Tripoli miercuri, decretată zi liberă. Un important dispozitiv de securitate a fost instalat la secţiile de votare, la intrarea cărora au fost postaţi poliţişti.

Doar 1,5 milioane de libieni s-au înscris pentru a participa la scrutin, faţă de 2,7 milioane în 2012, din cei 3,4 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Ei vor putea să introducă buletinele de vot în urnele din cele aproximativ 1.600 de secţii de votare deschide pe teritoriul întregii ţări.

Secţiile de votare sunt deschise la ora locală 8.00 (9.00, ora României) şi până la ora locală 20.00 (21.00, ora României), iar rezultatele definitive sunt aşteptate "peste mai multe zile", potrivit Înaltei Comisii Electorale (HNEC).

Libienii sunt chemaţi să-i aleagă pe cei 200 de membri ai viitoarei Camere care va înlocui Congresul General Naional (CGN, Parlament), cea mai înaltă autoritate politică şi legislativă, a cărei legitimitate este contestată.

CGN a fost ales în iulie 2012, în urma primului scrutin liber din istoria ţării, după mai bine 40 de ani de dictatură sub regimul colonelului Muammar Kadhafi.

Congresul a fost acuzat că a contribuit la instabilitatea din ţară, din cauza luptelor pentru obţinerea influenţei dintre blocurile parlamentare liberale şi islamiste, susţinute de miliţii înarmate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LIBIA,
ALEGERI,
PARLAMENT
/actualitate/libienii-voteaza-intr-un-scrutin-legislativ-cu-speranta-sa-puna-capat-anarhiei-din-tara-12830812
12830812
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.