Liberi de orice ipocrizie: efectul Năstase în politică

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 martie 2013 35 afişări

Eliberarea condiţonată a lui Adrian Năstase din închisoare pe motive de bună purtare i-a dat curaj ministrului Relu Fenechiu să califice România drept "o ţară care greşeşte foarte mult", pentru că fostul premier PSD a fost condamnat pentru fapte pe care le fac mulţi politicieni, din moment ce "partidele politice nu se finanţează doar din bani albi". Aşadar, încă o dată, pentru cine n-a înţeles bine: România a greşit condamnându-l pe Năstase nu pentru că faptele lui nu ar fi fost penale, ci pentru că ele sunt o practică uzuală în clasa politică.

N-a fost de ajuns însă declaraţia lui Fenechiu: apărându-şi ministrul, premierul Victor Ponta a avut un nou moment de genul "ei au furat mai mult decât noi" (dacă vă mai amintiţi alegerile din 2008), recomandându-le celor şocaţi de atitudinea penelistului să fie "mai puţin ipocriţi", subînţeles fiind că, din moment ce toată lumea ştie că banii negri finanţează partidele, nimeni nu poate ridica piatra asupra unui hoţ dovedit.

Nici asta n-a fost însă de ajuns: liderul PNL, Crin Antonescu, a admonestat şi justiţia pentru întârzierea eliberării lui Năstase, spunând că "decizia trebuia luată mai repede şi fără atâtea contorsiuni". În fine, cercul celor proaspăt eliberaţi de ipocrizie, aşa cum a recomandat premierul, s-a închis cu ministrul de externe Titus Corlăţean, care s-a arătat deja dornic să discute cu Adrian Năstase "aşa, la rece" teme de politică externă, "pentru că mizele României sunt importante".

În ceea ce îl priveşte pe proaspătul eliberat din închisoare, ar fi nedrept să nu amintim că şi el a trecut în aceste zile printr-o eliberare interioară bruscă, lucru pe care a ţinut deja să-l împărtăşească cititorilor blogului său exact în termenii dramatici în care ar fi făcut-o un disident politic autentic, recent scăpat dintr-o epocă de cruntă dictatură: "Ultimele luni au fost poate cele mai grele din viaţa mea (...) din cauza senzaţiei pe care am avut-o, pe care o am de fapt de mai mulţi ani, că gândirea liberă a devenit un lux".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/liberi-de-orice-ipocrizie-efectul-nastase-in-politica-10687246
10687246
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.