Isărescu: Sunt oameni care au sunat la 2 noaptea să întrebe ce fac cu banii din băncile greceşti. Nu avem bănci greceşti în România

Autor: Emil Popescu Postat la 01 iulie 2015 2744 afişări

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a primit telefoane chiar şi în miezul nopţii de la diverse persoane, printre care şi actori, care l-au întrebat ce fac cu banii depuşi în băncile greceşti, el precizând la rândul său că nu există bănci greceşti în România, ci bănci cu capital grecesc.

"Sunt oameni care au sunat la 2 noaptea: ce facem cu banii din băncile greceşti? Trebuie să spun pentru a mia oară că nu avem bănci greceşti în România, uitaţi ce înseamnă obişnuinţa. I-am şi înţeles, unii dintre ei erau actori, ei trăiesc cu emoţie, creează emoţii, cum să nu răspundă emoţional, cum să le ceri să fie raţionali?", a povestit miercuri Isărescu la briefingul după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie.

El a precizat că, în cazul în care emoţia este predominantă, nu raţiunea şi înţelepciunea, BNR poate acţiona şi cu instrumentele de calmare.

"Nu calmăm publicul aşa să ne aflăm în treabă, ne utilizăm absolut toate instrumentele de care dispunem", a spus guvernatorul.

Isărescu a punctat, de asemenea, că banca centrală monitorizează în permanenţă evoluţiile internaţionale şi interne, fiind pregătită să utilizeze diferitele instrumente de care dispune pentru a menţine stabilitatea financiară din România şi a evita încă de la începuturi "orice fenomen de panică bancară, care în esenţă este un fenomen iraţional".

"Trebuie să recunosc că emoţia este un sentiment firesc şi nu-l putem combate numai cu vorbe, îl combatem şi cu fapte. În astfel de situaţii precum cea din Grecia este natural să apară şi reacţii emoţionale şi, uneori, suprareacţii. E de înţeles că noi sperăm ca raţionalul şi înţelepciunea să prevaleze şi în aceste cazuri, pentru ca deciziile să fie cât mai bune, în special pentru deponenţi", a mai comentat şeful băncii centrale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ISĂRESCU,
GRECIA,
/actualitate/isarescu-sunt-oameni-care-au-sunat-la-2-noaptea-sa-intrebe-ce-fac-cu-banii-din-bancile-grecesti-nu-avem-banci-grecesti-in-romania-14531483
14531483
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.