Interviu. Doi antreprenori transformă plasticul şi sticla în material de construcţii pentru infrastructură: „Vedem mult interes internaţional pentru tehnologia noastră“

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 16 ianuarie 2023 3612 afişări

Dennis Debie, un olandez care trăieşte de câţiva ani în Cluj-Napoca, a lăsat în 2019 jobul full time pe care îl avea ca inginer într-o companie din Olanda şi a plecat hotărât să petreacă un an sabatic.

Interviu. Doi antreprenori transformă plasticul şi sticla în material de construcţii pentru infrastructură: „Vedem mult interes internaţional pentru tehnologia noastră“

Un proiect-pilot având ca materie primă Littar a fost finalizat în Cluj în 2022, soluţia lui Dennis fiind folosită în fundaţia unei parcări de 35 de metri pătraţi, pentru care a fost reciclat echivalentul a 70.000 de sticle de plastic şi 6.000 de sticle de vin.

Dennis Debie, un olandez care trăieşte de câţiva ani în Cluj-Napoca, a lăsat în 2019 jobul full time pe care îl avea ca inginer într-o companie din Olanda şi a plecat hotărât să petreacă un an sabatic.

Acea perioadă de repaos l-a adus în România, unde a ales nu doar să se stabilească, ci să şi pună bazele unui business sustenabil.

„Cu această libertate, a anului sabatic, am realizat că pot şi trebuie să fac mai multe pentru mediul în care trăiesc, folosindu-mi cunoştinţele şi expertiza de inginer în a rezolva probleme la care şi eu am contribuit. Am început să mă întreb ce anume folosesc din abundenţă şi creează probleme de mediu“, povesteşte Dennis Debie.

Călătorind în jurul lumii, dar mai ales de când a decis să se mute în România, a văzut că oamenii generează din abundenţă deşeuri de plastic şi sticlă. Iar spiritul antrepre­norial pe care încă nu-l descoperise până atunci l-a condus de aici la o idee de business.

„Am încercat, eşuat şi învăţat din multe iteraţii până să găsim soluţia: transformarea deşeurilor de plastic şi sticlă în resurse pentru construirea fundaţiilor de drum. Pe lângă cură­ţarea mediului înconjurător, această soluţie reciclează toate tipurile de plastic şi sticlă, reduce emisiile de CO2 şi costurile de construcţie pentru drumuri. Sticle goale pentru drumuri pline.“

Acestui produs pe care l-a creat şi care a prins viaţă în Cluj-Napoca i-a dat numele Littar, iar pentru a-l dez­volta şi comercializa a fondat în 2020 o companie, The Climate Change SRL.

Tot în 2020, lui Dennis Debie i s-a alăturat ca partener Sebastian Tudose, care a preluat rolul de dezvoltare a afacerii. „Am continuat să lucrăm la reţeta produsului şi am început colaborarea cu Institutul de Cercetări în Transporturi - Incertrans, pentru a obţine certificarea tehnică. Ulterior, am demarat împreună procesul de brevetare a invenţiei Littar ca materie primă în construcţia de drumuri, parcări, locuri de joacă.“

Pentru că avea de gând să dezvolte un business în domeniul sustenabilităţii, deşi încă nu ştia despre ce avea să fie vorba mai exact, Dennis a cumpărat în urmă cu mai mulţi ani domeniul online theclimatechangecompany.com, de care beneficiază astăzi proiectul Littar. Experienţa lui în inginerie aerospaţială, motoare electrice şi polimeri se completează cu cea a lui Sebastian, care a lucrat în restaurarea de artă, monumente şi construcţii istorice UNESCO.

Pe lângă timp şi energie, cei doi au investit aproximativ 950.000 de euro pe parcursul a trei ani, bani din economii şi împrumuturi. La această sumă s-a adăugat şi un grant în valoare de 50.000 de euro pe care l-au obţinut prin participarea la programul BlackSea ClimAccelerator, derulat de Impact Hub.

„Până când nu am obţinut certificările internaţionale şi brevetul, adică în iunie 2022, nu am putut să ne vindem tehnologia în lume, condiţia esenţială pentru a crea profit. Acum suntem pe deplin certificaţi, vedem mult interes internaţional pentru tehnologia noastră şi ne focusăm pe creşterea cifrei de afaceri, a profitului şi pe dezvoltarea, extinderea tehnologiei în lume.“

Un proiect-pilot având ca materie primă Littar a fost finalizat în Cluj, în 2022, soluţia lui Dennis fiind folosită în fundaţia unei parcări de 35 de metri pătraţi, pentru care a fost reciclat echivalentul a 70.000 sticle de plastic şi 6.000 de sticle de vin.

„De asemenea, am colaborat în calitate de consultanţi cu Prysmian Group (producător de sisteme de cabluri de energie şi telecomunicaţii ñ n. red.), livrând o soluţie de reciclare a deşeurilor de fibră optică. Este un prim exemplu pentru companiile care aleg să devină sustenabile. Această soluţie le poate reduce cheltuielile de reciclare cu 60% pe an.“

Practic, gama de clienţi cărora li se adresează Littar cuprinde de la producători de asfalt la procesatori de deşeuri şi chiar instituţii guvernamentale. Deoarece produsul se adresează construcţiilor rutiere, gestionării deşeurilor şi reducerii emisiilor de CO2, segmentul de piaţă este foarte mare şi complex.

„The Climate Change Company este un inovator în domeniul ingineriei mediului. Misiunea noastră este să dezvoltăm şi să comercializăm soluţii inovatoare, la cheie, pentru companiile aleg să devină sustenabile. Serviciile oferite sunt soluţii vândute ca licenţă sau servicii de consultanţă, care îmbunătăţesc calitatea vieţii, a mediului nostru direct şi, în cele din urmă, planeta.“

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.