Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani fac verificări la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, după decesul tinerei de 26 de ani, gravidă, care nu a fost operată la timp, deşi i-a implorat pe medici până în ultima clipă.

Autor: Laura Buciu Postat la 21 august 2023 25 afişări

Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani fac verificări la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, după decesul tinerei de 26 de ani, gravidă, care nu a fost operată la timp, deşi i-a implorat pe medici până în ultima clipă.

În urma informaţiilor apărute în presă referitoare la decesul tinerei din Botoşani, înregistrat în cursul dimineţii de 18 august, la Secţia Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă ,,Mavromati” Botoşani, Ministerul Sănătăţii transmite că inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani s-au deplasat imediat la sediul acestei unităţi sanitare, unde au efectuat verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce priveşte conformitatea actului medical.

„Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfăşurată de către personalul din cadrul unităţii spitaliceşti, aflat în serviciu la data evenimentului. La nivelul Ministerului Sănătăţii a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul sănătăţii, cu reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat, Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii şi secretarii de stat pentru asistenţa medicală şi pentru sănătate publică. În urma analizei informaţiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituţiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenţei medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoşani şi Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani pentru a efectua cercetări în această cauză”, transmite MS.

Spitalul Judeţean de Urgenţă ,,Mavromati” se află în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, căruia Ministerul Sănătăţii i-a solicitat să ia urgent măsurile necesare, pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de evenimente şi asigurarea permanentă a asistenţei medicale pacienţilor din această unitate sanitară. Ministerul Sănătăţii mai arată că monitorizează îndeaproape situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă ,,Mavromati” Botoşani, în limitele competenţelor legale.

Presa locală din Botoşani scrie că tânăra de 26 de ani, gravidă în 3 luni, i-a implorat pe medici până în ultima clipă să o opereze, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mesajele din telefonul său dovedesc că tânăra a cărei sarcină se oprise din evoluţie, le-a scris atât medicului curant, cât şi celui de gardă, însă nu a primit ajutor, deşi era internată în spital. Astfel, la ora 3:16, tânăra i-a trimis medicului curant mesajul: „Buna seara! Sunt Ivanov Alexandra, însărcinată în 13 săpt. Am venit la Maternitate cu dureri mari de burtă şi sângerări. Din păcate bebe e oprit din evoluţie. Credeţi că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere. Exact ca la naştere. Vă rog din suflet”. Nu a primit niciun răspuns.

După o oră, la 4:17, tânăra a trimis un mesaj medicului de gardă. „Sunt Ivanov Alexandra. Credeţi că mi puteţi face chiuretajul noaptea asta că nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet, simt că o iau razna”. Nici acest mesaj nu a avut răspuns.

Potrivit monitorulbt.ro, la ora 7:30 Alexandra a intrat în şoc. la ora 8.20 a fost declarat decesul, adică la fix 50 de minute, cât prevede protocolul de resuscitare.

Alexandra mai avea acasă 3 copii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anchetă,
gravidă,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.