Informare ASF cu privire la Brexit: Ce înseamnă divorţul Marii Britanii de UE

Autor: Alex Ciutacu Postat la 25 martie 2019 212 afişări

Informare ASF cu privire la Brexit: Ce înseamnă divorţul Marii Britanii de UE
Informare ASF cu privire la Brexit: Ce înseamnă divorţul Marii...

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat săptămâna trecută o informare referitoare la procesul de Brexit, adică ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Ca urmare a notificării din data de 29 martie 2017 privind retragerea din Uniunea Europeană, începând cu data de 30 martie 2019, cu excepţia cazului în care se va conveni asupra unei date diferite, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (UK) va deveni o ţară terţă”, se arată în informarea ASF.

Premierul Theresa May a anunţat astăzi că îşi va prezenta demisia dacă parlamentul britanic ratifică cel mai nou acord pentru Brexit, care deja a fost respins de două ori.

ASF aminteşte de acordul de retragere agreat de ambele părţi în luna noiembrie a anului trecut conform căruia va exista o perioada de tranziţie până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitatea unei eventuale prelungiri cu încă un an sau doi. În aceasta perioadă, UK va avea în continuare acces la piaţa unică a UE (ca şi cum ar fi fost un stat membru al UE), dar nu va mai putea participa la procesul decizional al UE sau la activităţile instituţiilor UE.

„Având în vedere că Parlamentul Marii Britanii, în 14 martie 2019, a respins proiectul de Acord şi a votat în favoarea unei amânării a datei retragerii, gradul de incertitudine cu privire la posibilele scenarii viitoare este la fel de ridicat ca şi pana acum. În cazul în care UK va părăsi UE fără un acord (hard Brexit), relaţia comercială dintre UE şi UK va fi guvernată doar de prevederile acordurilor comerciale multilaterale şi de acordurile încheiate  punctual pe anumite domenii între autorităţile europene, autorităţile naţionale şi cele din UK”, transmite autoritatea.

Referitor la entităţile britanice care operează pe pieţele financiare non-bancare, ASF arată că acestea vor avea statutul de entitate dintr-o ţară terţă şi nu  vor mai fi autorizate să desfăşoare activităţi în alte state membre ale UE  în baza libertăţii de a furniza servicii sau dreptul de stabilire (prin intermediul sucursalelor).

„Aceste entităţi ar putea să opereze pe teritoriul României numai în condiţiile îndeplinirii procedurilor de autorizare prevăzute de lege pentru entităţile din statele terţe, urmând a fi supravegheate de ASF conform prevederilor legale. În vederea evitării unor perturbări în perspectiva unui hard Brexit, toate entităţile ce operează pe piaţa financiara nebancară care vor fi afectate de noul statut al UK, trebuie să  efectueze demersurile necesare, inclusiv din punct de vedere administrativ pentru a asigura continuitatea serviciilor şi protecţia drepturilor consumatorilor. În acest context, ASF recomandă acestor entităţi să asigure furnizarea la timp de informaţii clare către clienţii ale căror contracte ar putea fi afectate, menţionând cel puţin: impactul retragerii din UE asupra respectivului contract, acţiunile pe care le va întreprinde entitatea respectivă pentru a minimiza un eventual impact negativ riscurile, drepturile contractuale ale consumatorului şi adrese de contact pentru informaţii suplimentare”, potrivit ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară face trimitere către declaraţiile publicate de autorităţile de supraveghere europene, şi-anume Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) şi Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).

Urmărește Business Magazin

Avocatul gulerelor albe Avocatul gulerelor albe

Mihai Mareş se numără printre primii avocaţi români care s-au specializat pe criminalitatea gulerelor albe, apărând executivi de top, antreprenori, afaceri dezvoltate în România sau subsidiare ale marilor multinaţionale. Dacă ne uităm la tensiunile din business din ultimii ani, atât de pe plan local, cât şi de la nivel internaţional, constatăm cu uşurinţă că pariul său a fost unul câştigător. Cum a ales acest domeniu şi care au fost paşii prin care a construit casa de avocatură Mareş & Mareş?

vezi continuarea
ZF.ro
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore.
ProMotor.ro
ATAC la Mercedes și BMW! Noul model FRANȚUZESC le fură clienții nemților ATAC la Mercedes și BMW! Noul model FRANȚUZESC le fură clienții nemților
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Care sunt piesele care pică cel mai des la o MAȘINĂ ELECTRICĂ? N-are nicio legătură cu mașinile normale
Descopera.ro
Medicamentul care TRATEAZĂ coronavirusul. Anunţul a fost făcut de adjunctul OMS: „Există doar un singur medicament eficient” Medicamentul care TRATEAZĂ coronavirusul. Anunţul a fost făcut de adjunctul OMS: „Există doar un singur medicament eficient”
VIDEO. Un alt CĂLĂTOR ÎN TIMP a prezentat o FOTOGRAFIE cu Pământul din anul 5000. ''Veştile nu sunt bune pentru umanitate''
Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja de 90 de ani. ''Zici că se va RIDICA''
Go4it.ro
Pot fi telefoanele la fel de dependente ca drogurile? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă Pot fi telefoanele la fel de dependente ca drogurile? Ce spun, de fapt, oamenii de ştiinţă
Cel mai nou telefon PLIABIL a ajuns în România! Ce poate să facă noul SAMSUNG de 1.400 de euro
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.