Indicele BET „sângerează” după ce marile burse din vest continuă să reacţioneze la prăbuşirea Silicon Valley Bank

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 13 martie 2023 72 afişări

Indicele BET „sângerează” după ce marile burse din vest continuă să reacţioneze la prăbuşirea Silicon Valley Bank

Cu 1% se deprecia indicele BET al Bursei de la Bucureşti spre sfârşitul primei şedinţe de tranzacţionare a săptămânii, tras în jos de evoluţiile înregistrate de Transgaz (-2,7%), Aquila (-3,3%), Transelectrica (-2,8%), TTS (-3,4%), Electrica (-3,1%), Nuclearelectrica (-2,7%), Digi Communications (2,1%), Purcari (-2,1%) şi OMV Petrom (-2%), conform datelor BVB. 

Doar două companii incluse în benchmark erau pe plus: One United Properties (0,9%) şi Fondul Proprietatea (1,4%). Acţiunile Erste Group Bank (simbol bursier EBS), proprietarul BCR, afişau un declin de 4%, pe fondul unor tranzacţii de 2,35 milioane de lei. Patria Bank (PBK) era pe minus cu 1,87%. De altfel, toţi indicii de la BVB erau în teritoriu negativ, de la minus 0,4% pe BET-FI la minus 2% pe BET-NG.

La nivel european, indicele Stoxx 600 se deprecia cu 2,5%, în vreme ce Stoxx 600 Banks pierdea 6%. Indicele FTSE MIB al bursei milaneze era pe minus cu 4%, iar IBEX 35 din Madrid scădea cu 3,3%. La Frankfurt, DAX se deprecia cu 3%, urmat de un minus de 2,9% pe indicele francez CAC 40. FTSE 100 din Londra afişa un declin de 2,2%, potrivit MarketWatch. Acţiunile gigantului bancar Deutsche Bank erau pe minus cu 5,8%, în vreme ce Intesa Sanpaolo pierdea 6,1%, iar HSBC 4%.

Crédit Agricole şi Banco Santander se depreciau cu 3,7%, respectiv 7,5%. În ritmul actual, acţiunile europene pot încheia cea mai slabă sesiune de trading de aproape trei luni, în vreme ce acţiunile bancare continuă să înregistreze scăderi chiar dacă autorităţile din Statele Unite au anunţat măsuri de urgenţă pentru a atenua temerile că deponenţii şi-ar retrage banii de la creditorii mai mici, ca urmare a prăbuşirii Silicon Valley Bank de săptămâna trecută. Evenimentul a trimis unde de şoc de-a lungul pieţelor financiare din întreaga lume, amintind de colapsul Lehman Brothers din 2007 şi startul crizei financiare globale din 2008. De asemenea, oficialii americani au declarat ieri că au preluat controlul asupra Signature Bank, una dintre principalele bănci din SUA pentru companiile din industria crypto.

Deponenţii băncii urmează să fie despăgubiţi. „Investitorii încă sunt afectaţi de evenimentele din ultimele zile şi aşteaptă cu răsuflarea tăiată să vadă dacă repercusiunile din sectorul financiar se vor răsfrânge asupra altor sectoare şi vor crea o nouă serie de probleme”, spune grupul de servicii financiare Hargreaves Lansdown, citat de agenţia de ştiri Reuters. Cu declinurile menţionate mai sus, indicii Stoxx 600 şi Stoxx 600 Banks se pregătesc de cele mai slabe evoluţii din decembrie 2022, respectiv de la declanşarea războiului ruso-ucrainean în februarie anul trecut. 

La începutul şedinţei de pe Wall Street, indicii Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq Composite erau pe plus cu 0,1%-0,4%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bet,
depreciere,
fond,
bursa,
indici

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.