Încă o bancă din România a fost scoasă la vânzare. Cine o deţine în prezent

Autor: Roxana Rosu Postat la 12 noiembrie 2020 440 afişări

Încă o bancă din România a fost scoasă la vânzare. Cine o deţine în prezent

Grupul financiar polonez Getin a anunţat oficial intenţia de a vinde Idea Bank România, o bancă de talie mică de pe piaţa locală, la care deţine pachetul majoritar de acţiuni. 

De mai bine de un an, pe piaţă circulă informaţii privind intenţia grupului polonez de a renunţa la prezenţa în România. Getin a anunţat că a angajat compania de investiţii Rothschild ca advisor pentru această tranzacţie. 

Getin Holding a fost înfiinţat de Leszek Czarnecki în 1996 şi este un grup financiar activ în Europa Centrală şi de Est, unde controlează patru bănci şi trei companii de leasing. 

Idea Bank ocupa la finele anului trecut locul 22 în sectorul bancar local, după valoarea activelor, cu o cotă de piaţă de 0,47%. Banca are 33 de sucursale şi agenţii, 389 de angajaţi şi 13.224 carduri emise.

Acţionarul majoritar a majorat capitalul social al băncii de la Bucureşti cu 10 mil. lei (circa 2,07 mil. euro) în luna septembrie 2020, la 251,97 mil. lei.

Idea Bank a înregistrat în primul semestru (S1) din 2020 venituri operaţionale de 55,8 mil. lei, în creştere cu 11,7%, şi un profit net de 5,6 mil. lei, aproape dublu faţă de nivelul din perioada similară a anului 2019, când a raportat un câştig de 3 mil. lei, arată raportul financiar al băncii publicat a BVB.

La nivelul întregului grup Idea, care mai include pe lângă bancă şi Idea Leasing, Idea Investment, Idea Finance, Idea Broker de Asi­gurare şi Idea Credite de Consum, veni­turile operaţionale s-au diminuat cu 2,6%, la 78 mil. lei, iar profitul a fost cu 14% mai mic, ajungând la 6,1 mil. lei. Activele Idea Bank au o pondere de 93% în activele totale ale grupului.

În primele şase luni din 2020, activele băn­cii s-au majorat cu 9,8%, la 2,4 mld. lei, pe fon­dul creşterii creditării nete cu 9,4%, la 1,5 mld. lei, în timp ce baza de depozite s-a ma­jorat cu 8,7%, la 2,1 mld. lei. Banca avea la finele lunii iunie un total de 59.899 clienţi, în scădere cu 1,2% faţă de iunie 2019.

Din tot portofoliul de credite, 47% au fost acordate persoanelor fizice, iar restul companiilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
grup,
polonia,
romania,
actionari

ALEPH STORY: Ieşim din criza Covid. Ce fac românii după 15 mai. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.