Înainte de a anunţa tranzacţia prin care UBS preia Credit Suisse pentru 3 mld. dolari, Banca Centrală a Elveţiei se gândea să naţionalizeze numărul doi din sistemul bancar

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 20 martie 2023 42 afişări

Înainte de a anunţa tranzacţia prin care UBS preia Credit Suisse pentru 3 mld. dolari, Banca Centrală a Elveţiei se gândea să naţionalizeze numărul doi din sistemul bancar

Înainte ca UBS să preia Credit Suisse, autorităţile elveţiene au luat în considerare o naţionalizare totală sau parţială a băncii ca fiind singura opţiune viabilă, potrivit unor persoane direct implicate în problemă, raportează Bloomberg.

Ţara a luat în considerare fie preluarea integrală a băncii, fie deţinerea unei participaţii semnificative în cazul în care o preluare de către UBS Group AG ar fi eşuat, din cauza complexităţii organizării tranzacţiei, potrivit persoanelor în cauză, care au cerut să nu fie identificate, deoarece subiectul este privat. 

Autorităţile considerau că o preluare a UBS prezenta multiple complexităţi, precum adoptarea unei garanţii guvernamentale care ar trebui să acopere posibilele pierderi legale şi de altă natură. De asemenea, rivalul mai mare ezitase vreme îndelungată să preia banca de investiţii a Credit Suisse, a relatat sâmbătă Bloomberg.

UBS ceruse guvernului să îşi asume anumite costuri legale şi potenţiale pierderi viitoare în cazul unei eventuale preluări, au precizat persoanele menţionate, un raport estimând suma la aproximativ 6 miliarde de dolari. Pentru preluarea Credit Suisse s-a oferit iniţial suma de 1 miliard de dolari, însă banca elveţiană a apreciat oferta ca fiind prea mică pentru încheierea tranzacţiei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.