În timp ce Europa stă cu ochii aţintiţi pe Ucraina, un nou conflict care fierbe de zeci de ani stă să înceapă în mijlocul Balcanilor

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 28 ianuarie 2023 223 afişări

În timp ce Europa stă cu ochii aţintiţi pe Ucraina, un nou conflict care fierbe de zeci de ani stă să înceapă în mijlocul Balcanilor

În timp ce Europa stă cu ochii pe conflictul ruso-ucrainean şi pregăteşte noi mutări pentru a ajuta Ucraina, un alt conflict stă să înceapă.  Tensiunile dintre Serbia şi Kosovo au escaldat la niveluri periculoase în ultimul an şi ar putea degenera curând într-o problemă mai mare pentru NATO şi UE, scrie Bloomberg.

Balcanii au însemnat pentru mult timp volatilitate politică şi etnică, iar situaţia s-a înrăutăţit în ultima perioadă, din cauza războiului în care a fost implicată Ucraina. Tensiunile au escaladat din vară, după ce Kosovo le-a spus sârbilor care trăiesc în ţară că trebuie să adopte aceleaşi cărţi de identitate şi plăcuţe de înmatriculare ca şi majoritatea etnică albaneză.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi-a petrecut chiar ultimele zile din decembrie încercând să calmeze situaţia, după ce locuitorii din nordul Kosovo au blocat străzile şi s-au confruntat cu poliţia.

Pentru cei din afara Balcanilor, problema ar putea părea banală. Situaţia în care sunt însă implicate cele două state este îmbibată de viziuni politice şi etnice total opuse şi tocmai pe acest fond poate degenera într-un conflict în toată regula.

Un diplomat de la Belgrad, care a cerut să rămână anonim, a declarat că este şocant să vezi cum Europa flirtează cu un al doilea conflict în ultimele luni. Un alt diplomat, aflat în capitala Kosovo, Pristina, a declarat că felul în care a evoluat situaţia în ultima perioadă începe să semene din ce în ce mai tare cu tensiunile care au dus la războiul din anii ’90.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
conflict,
incepere,
timp,
europa,
ochi,
serbia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.