În cel fel robotizarea va transforma societatea

Autor: Florin Casota Postat la 21 ianuarie 2016 614 afişări

În cel fel robotizarea va transforma societatea

Inteligenţa artificială va stimula creşterea economică în următorii ani. Maşinării care vor "gândi" la fel ca oameni vor ajuta la rezolvarea unor probleme mari, de la tratarea cancerului la schimbările climatice. Însă milioane de muncitori vor trebui să se recalifice, deoarece roboţii vor prelua joburile acestora, informează Financial Times.

Aceste mesaje contrastante au fost redate de către lideri din tehnologie la Forumul Economic de la Davos. "Aproape toate industriile existente nu se mişcă suficient de repede pentru a se adapta la aceste schimbări", este de părere Sebastian Thrun, inventatorul maşinii autonome Google. Acesta sugerează că dezvoltarea maşinilor autonome va face ca şoferii de taxi să fie redundanţi, dar şi avioanele care vor funcţiona pe pilot automat va afecta slujbele piloţilor.

Una dintre temele principale de la Davos de anul acesta este "A patra revoluţie industrială" şi se referă la faptul că dezvoltarea roboţilor şi inteligenţei artificiale va avea un efect transformativ la fel de mare ca motorul cu aburi, electricitatea sau computerul în secolele precedente.

"Maşinăriile dotate cu inteligenţă artificială sudează mai bine decât orice om şi pot analiza o radiografie mai bine decât majoritatea radiologilor. Acestă dezvoltare a tehnologie va afecta  toate domeniile (white collar şi blue collar)." afirmă Illah Nourbakshk, profesor în domeniul roboticii în cadrul Universităţii Carnegie Mellon.

Partea bună este că omul a creat tot timpul slujbe noi cu fiecare avans al tehnologiei. "Nu ştiu care vor fi aceste job-uri ale viitorului, dar sunt încrezător că le vom găsi", spune Thurn.

Potrivit unui studiu realizat de WEF dat publicităţii în această săptămână, creşterea automatizări şi dezvoltarea inteligenţei artificiale va duce la pierderea a 7.1 milioane de slujbe în următorii cinci ani în 15 ţări, dar în acelaşi timp vor apărea alte 2 milioane de joburi în aceeaşi perioadă. Această schimbare va afecta mai mult ţările în curs de dezvoltare deoarce economiile acestora se bazează pe muncitori slabi calificaţi, a căror slujbe ar putea fi uşor reproduse de roboţi.

"Cred  că ar trebui să ne concentrăm pe competenţele oamenilor şi nu să ne îngrijorăm prea mult de pierderea unor slujbe. Vom avea bani pe care-i să-i cheltuim pentru a educa oamenii, nu doar pe cei la început de drum, ci şi pe cei care vor să-şi schimbe domeniul pentru a-şi găsi slujbe noi", declară Satya Nadella, executiv al Microsoft.

În plus, Sebastian Thrun este de părere că în viitor va fi complet normal ca oamenii să-şi schimbe slujbele odată la câţiva ani, asta din cauza automatizării proceselor.

"Lumea merge într-o direcţie unde va fi disponibilă mai multă bogăţie şi mai puţină muncă. Iar asta nu este un lucru rău, să ne fie ruşine dacă transformăm acest lucru într-unul negativ", a spus şi Erik Brynjolfsson, profesor MIT.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/in-cel-fel-robotizarea-va-transforma-societatea-14976949
14976949
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.