IMM-urile cer ajutor economic din partea statului pentru a evita o criză cauzată de coronavirusului

Autor: Ramona Cornea Postat la 09 martie 2020 133 afişări

IMM-urile cer ajutor economic din partea statului pentru a evita o criză cauzată de coronavirusului

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) cere instituţiilor publice să intervină rapid pentru a evita o eventuală criză cauzată de noul coronavirus, după ce instituţia a primit o serie de informaţii de la membrii săi care indică deja un impact în creştere asupra anumitor sectoare ale economiei, în special pentru IMM-uri.

“În aceste momente dificile, România are nevoie de solidaritate socială şi economică, să folosim toate resursele umane şi profesionale pentru a depăşi această perioada critică. IMM-urile sunt cele mai vulnerabile, dar şi cele capabile să susţină economia României, de aceea este imperios nesesar să luăm o serie de măsuri care să ne pregătească pentru preîntâmpinarea unei crize. Am încredere că vom reuşi să depăşim această perioada dificilă şi că împreună vom dovedi că suntem solidari şi puternici”, spune Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR.

Consiliul Naţional al IMM-urilor consideră că este necesară utilizarea de instrumente financiare pentru a asigura lichiditatea şi pentru a furniza capital de lucru prin utilizarea normelor existente privind ajutoarele de stat. De asemenea, instituţia crede că este nevoie de alocarea de fonduri europene disponibile din cadrul financiar 2014-2020 către furnizarea de capital de lucru IMM-urilor.

Printre celelalte măsuri propuse sunt: crearea de mecanisme care să ofere asistenţă IMM-urilor aflate în dificultate, orientarea bugetului României spre investiţii imediate în economie prin modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice pentru a da posibilitatea IMM-urilor de a avea acces mai facil, modificarea legislatiei privind Codul Muncii şi flexibilizarea cadrului legislativ: muncă temporară, work from home, tele-muncă etc, oferirea de facilităţi prin prelungirea termenelor cu plăţile impozitelor şi contribuţiilor sociale.

De asemenea, IMM-urile cer operaţionalizarea de instrumente specifice domeniilor aflate în dificultate în acest moment, adică oferirea imediată a voucherelor de vacanţă, regândirea schemelor privind expoziţiile şi târgurile şi oferirea de capital de lucru IMM-urilor care desfăşoară activităţi de export, precum şi acordarea de subvenţii pentru plata salariilor în domeniul transporturilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imm,
criza,
evitare,
ajutor,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.