Imbolnavirile cu E.coli se extind in Franta. Sursa: niste seminte livrate de o firma din Anglia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 27 iunie 2011 38 afişări

Noua persoane s-au imbolnavit si au fost spitalizate din cauza contaminarii cu bacteria Escherichia coli in Franta, la Bordeaux, dupa ce au consumat seminte germinate provenite de la o companie din Ipswich, Marea Britanie, a transmis AFP, citand concluziile Ministerului francez al Sanatatii.

Compania Thompson & Morgan, exportatorul semintelor, a comunicat pentru BBC ca nu a gasit nicio dovada ca produsele sale ar fi cauzat imbolnavirile, dand drept argument faptul ca nu au fost raportate cazuri de contaminare cu E.coli in Marea Britanie. Compania a precizat ca "vinde in fiecare an sute de mii de pachete de seminte germinate in Franta, Marea Britanie si in alte tari din Europa".

Totusi, firma a retras de la vanzare cinci tipuri de produse pe baza de seminte germinate, sfatuind cetatenii sa nu manance si nici sa nu cultive astfel de seminte.

Agentia britanica responsabila de siguranta alimentara, Food Standards Agency (FSA), le-a transmis cetatenilor sa nu consume semintele germinate de fasole, schinduf, mustar, lucerna sau rucola in stare cruda, ci doar gatite la temperaturi inalte. FSA indeamna oamenii sa-si spele mainile dupa ce au manuit plantele.

Un purtator de cuvant al FSA a declarat pentru BBC ca se afla in contact cu autoritatile franceze pentru a studia cateva dintre tipurile de seminte germinate mentionate mai sus, exportate din Marea Britanie.

Epidemia de imbolnaviri ulterioare contaminarii cu o tulpina foarte toxica de E.coli a provocat pana acum peste 3.900 de contaminari si 47 de imbolnaviri soldate cu decese in Germania. Dintre cei noua francezi internati in spitalele din Bordeaux, cel putin doi sunt infectati cu acelasi gen de tulpina a bacteriei. Unul s-a prezentat din nou din nou la spital, dupa ce initial fusese externat.

Reuters relateaza ca oficialitatile din domeniul sanitar din Marea Britanie si Olanda au sfatuit populatia sa evite salatele care au in reteta si germeni de mustar, schinduf, fasole, lucerna sau rucola. In Olanda au fost raportate noua cazuri de contaminare, dar pana acum nimeni nu s-a imbolnavit.

Tulpina de Escherichia coli (E.coli) responsabila de declansarea epidemiei are proprietatea de a se fixa de peretii intestinali, de unde elimina toxine, cauzand uneori diarei severe cu hemoragie si probleme ale rinichilor, in timp ce alteori diareea lipseste. Sursa epidemiei a fost initial atribuita, eronat, castravetilor de import, in special din Spania, ceea ce a dus deja la pagube considerabile pentru producatorii de legume din Europa.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/imbolnavirile-cu-e-coli-se-extind-in-franta-sursa-niste-seminte-livrate-de-o-firma-din-anglia-8400471
8400471
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.