Iarna grea din SUA a reuşit să îngroape şi dolarul

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 februarie 2014 53 afişări

Euro a atins în această săptămână, la 19 februarie, maximul ultimelor şapte săptămâni faţă de dolar (1,3777 dolari), în condiţiile datelor economice mai slabe din SUA şi ale ştirilor despre vânzarea de către investitorii internaţionali a activelor americane.

Iarna grea din SUA a reuşit să îngroape şi dolarul

Datele Rezervei Federale din New York au indicat o înrăutăţire a climatului de afaceri în februarie, iar indicele încrederii în piaţa construcţiilor rezidenţiale a avut cea mai mare scădere din 1985 încoace, posibil şi din cauza iernii deosebit de severe din SUA.

În acelaşi timp, datele Trezoreriei arată că investitorii au vândut active americane în valoare de aproape 120 mld. dolari numai în decembrie, iar ieşirile nete de capital din piaţa de acţiuni au ajuns anul trecut la 214 mld. dolari, în timp ce zona euro a atras intrări nete de 111 mld. dolari. Zona euro a avut anul trecut un excedent record al contului curent de 216 mld. euro, în timp ce SUA a avut un deficit de aproape 400 mld. euro.

"Faptul că euro a fost cea mai puternică monedă în 2013 poate fi clar atribuit acestor decalaje legate de balanţa de cont curent şi de fluxurile de investiţii", a comentat Alan Ruskin, economist al Deutsche Bank.

Seria datelor economice defavorabile a continuat şi după căderea de miercuri a dolarului, cu un nou raport al pieţei imobiliare care arată că din cauza iernii aspre, vânzările de locuinţe au scăzut în ianuarie cu 5,1% în ianuarie, la 4,62 mil. unităţi, cel mai slab rezultat din iulie 2012 până acum.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/iarna-grea-din-sua-a-reusit-sa-ingroape-si-dolarul-12134542
12134542
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.