Guvernul suspendă plata taxei de poluare până în 2013. Cum motivează Borbely

Postat la 30 ianuarie 2012 47 afişări

Guvernul a decis luni, prin ordonanţă de urgenţă, suspendarea aplicării prevederilor privind achitarea taxei de poluare pentru autovehiculele înmatriculate în România înainte de anul 2007, incluse în Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, până la 1 ianuarie 2013, a anunţat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

"Legea este în vigoare, dar suspendăm aplicarea legii până la 1 ianuarie 2013. Deci cei care au astfel de maşini mai vechi înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 au posibilitatea, dacă vor să vândă aceste maşini, să vândă până la sfârşitului anului 2012, fără a plăti taxa auto la prima vânzare", a explicat Borbely.

El a explicat că introducerea taxei de poluare a fost făcută întrucât "Curtea Europeană de Justiţie ne-a obligat la această taxă", astfel încât Guvernul a fost nevoit s-o aplice începând cu 13 ianuarie. "Dar, pentru că, în urma colectării informaţiilor din teritoriu, această decizie influenţează sute de mii de proprietari, am luat următoarea decizie: rămâne în continuare în vigoare reducerea cu 25% pentru cei care înmatriculează din data de 13 ianuarie 2012 maşini în România şi li se returnează diferenţa de taxă celor care au plătit mai mult în anii trecuţi şi dacă au plătit mai mult faţă de această reducere medie de taxa auto", a explicat Borbely.

Potrivit lui Borbely, suma restituită poate fi însă mai mică de 25%, depinzând de vechimea vehiculului, iar formula de calcul poate fi accesată pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

"Evident, vor fi discuţii cu Uniunea Europeană. Ne-am asumat această răspundere. Eu sper că nu va fi o problemă foarte acută, pentru că trebuie să înţeleagă şi ei. E vorba de sute de mii de proprietari şi trebuie să le dăm şansa să aibă acest termen", a afirmat ministrul.

Celor care au plătit această taxă între 13 ianuarie şi data la care intră în vigoare ordonanţa aprobată luni li se vor restitui banii la cerere, prin direcţiile financiare locale. Ministrul a estimat că ordonanţa va fi publicată în Monitorul Oficial în cel mult două zile.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/guvernul-suspenda-plata-taxei-de-poluare-pana-in-2013-cum-motiveaza-borbely-9190241
9190241
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.