Care sunt cei mai norocoşi români: ce salarii cresc cu 50% de la 1 februarie

Postat la 06 ianuarie 2017 1234 afişări

Care sunt cei mai norocoşi români: ce salarii cresc cu 50% de la 1 februarie

Premierul Sorin Grindeanu, proaspăt instalat la Palatal Victoria a anunţat că se va elimina plafonul de cinci salarii medii brute peste care nu se impunea CAS şi CASS, ceea ce le va lua din banii celor 36.000 de salariaţi care câştigau din această măsură.

Această eliminare a plafonării CAS-CASS ar aduce la buget venituri de aproape 2 mld. lei, care ar acoperi majorările salariale pentru artişti (50%), creşterea pensiei minime şi dublarea burselor studenţilor.

Această măsură a fost anunţată şi de Liviu Dragnea în timpul formării guvernului.

Prin eliminarea plafonului de plată a CAS de cinci salarii medii brute, statul va încasa în plus 1,4 mld. lei, iar din eliminarea plafonului la CASS va mai strange peste 500 mil. lei.

Cota de CAS este de 26,3% din salariul brut  formată din 10,5% plătită de angajat şi 15,8% plătită de angajator. Cota CASS este de 10,7% din salariul brut formată din 5,5% plătită de angajat şi 5,2% plătită de angajator. Salariul mediu brut a fost în luna octombrie de 2874 lei. Cinci salarii medii brute ar fi 14.370 de lei. Spre exemplu, pentru cineva care câştiga 20.000 de lei brut pe lună, CAS şi CASS se calcula la cota standard doar până la 14.370 le, ceea ce înseamnă că diferenţa până la 20.000 îi rămânea lui. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.