Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Criza creditelor neperformante a fost o mare problemă, atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România

Autor: Ştefan Stan Postat la 19 ianuarie 2023 27 afişări

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Criza creditelor neperformante a fost o mare problemă, atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a prezentat joi după amiază Raportul asupra stabilităţii financiare a României şi a identificat o serie de riscuri care pot ameninţa economia, precum şi o parte din riscurile pe care le-am depăşit, cum ar fi criza creditelor neperformante.  

”Banca Naţională a avut de la început preocuparea să ceară băncilor să fie bine capitalizate cu fonduri proprii. Mare problemă, în special după 2008-2009, a fost criza creditelor neperformante, atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România”, a spus guvernatorul BNR. 

”Rezolvarea creditelor neperformante din România a fost o evoluţie pozitivă, care ne-a scăpat de necazuri. Stăm acum mai bine decât media europeană, a adăugat el.

„Acoperirea creditelor cu provizioane a fost marea noastră preocupare. Până când sunt scoase în afara bilanţului creditele neperformante, cel puţin să fie acoperite cu provizioane. Avem o acoperire mult mai bună decât în Europa.

În glumă, Guvernatorul a vorbit şi despre profitabilitatea băncilor. ”Lumea o să spună că iar ţineţi cu băncile, domnule guvernator. Nu că trebuie să trăiască, nu pot să dea credite dacă nu au o anumită profitabilitate”, a spus Isărescu. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite neperformante,
bnr

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.