Guvern: OUG pentru demararea proiectelor de transport, deşeuri şi de sănătate

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 08 septembrie 2022 31 afişări

Guvern: OUG pentru demararea proiectelor de transport, deşeuri şi de sănătate

Executivul a adoptat, joi, o ordonanţă de urgenţă care stabileşte cadrul legal pentru demararea proiectelor din domeniile transport, deşeuri, îmbunătăţirea sistemului de răspuns şi din domeniul infrastructurii spitaliceşti şi ambulatorii.

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de transport, proiectele pentru dezvoltarea infrastructurii de management integrat al deşeurilor, proiectele privind îmbunătăţirea sistemului de răspuns la risc şi proiectele privind investiţii în infrastructuri spitaliceşti, finanţate din fonduri externe nerambursabile, precum şi pentru modificarea unor acte normative, se menţionează într-un comunicat de presă.

Actul normativ stabileşte cadrul legal pentru demararea proiectelor din domeniile transport, deşeuri, îmbunătăţirea sistemului de răspuns şi din domeniul infrastructurii spitaliceşti şi ambulatorii, până la aprobarea formală de către Comisia Europeană a Programului Transport, Programului Dezvoltare Durabilă şi Programului de Sănătate.

„Astfel, se operaţionalizează o treime din fondurile alocate în Politica de Coeziune prin stabilirea mecanismelor financiare şi de implementare a programelor şi proiectelor. Peste 16,638 miliarde de euro din cele aproximativ 45 de miliarde de euro vor finanţa proiecte de infrastructură de transport, sănătate, alimentare cu apă, gestionarea deşeurilor”, potrivit sursei citate.

Executivul precizează că alocările pentru care se stabileşte mecanismul financiar pentru începerea investiţiilor din fondurile alocate în perioada de programare 2021-2027, la nivelul Programului Operaţional Transport (POT), Programului Operaţional Dezvoltare (PODD) Durabilă, Programului Operaţional Sănătate (POS) sunt infrastructura de transport – 9,7 miliarde euro, infrastrucutura de apă-canalizare – 3,05 miliarde euro, infrastructura de gestionare a deşeurilor – 500 milioane euro, infrastructura de risc (achiziţionarea a 1.200 de ambulanţe) – 488 milioane euro şi infrastructura de sănătate – 2,9 miliarde euro care vizează finanţarea spitalelor regionale, investiţii în cabinetele de medicină de familie/primară + ambulatorii, servicii de reabilitare, paliaţie şi îngrijiri pe termen lung adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populaţiei şi infrastructură şi echipamente în domeniile oncologie şi transplant.

„În mod specific, Ordonanţa de Urgenţă prevede posibilitatea introducerii în bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a creditelor de angajament şi bugetare necesare proiectelor din cadrul Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabilă şi Programului de Sănătate. De asemenea, se permite desfăşurarea activităţilor aferente autorităţilor de management şi anume evaluare, contractare, acordare de avize de principiu, monitorizare, autorizare de cheltuieli si efectuare de plăti pentru priorităţile de finanţare incluse in cadrul Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabilă şi Programului Sănătate. Ulterior aprobării Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabilă şi Programului de Sănătate proiectele vor fi reevaluate pe cadrul legal şi procedural aferente acestuia cu adiţionarea modificărilor rezultate dacă este cazul. Cheltuielile efectuate până la aprobarea Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabilă şi Programului de Sănătate vor fi solicitate Comisiei Europene după aprobarea formală a acestora. Acest demers are în vedere lecţiile învăţate în decursul celorlalte perioade programatice pentru a evita întârzierile în pregătirea, evaluare şi contractarea proiectelor de infrastructură”, se arată în finalul comunicatului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
oug,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.