Gigantul de plăţi Visa cumpără fintech-ul suedez Tink, într-o tranzacţie de 1,8 miliarde de euro. Tehnologia suedezilor a fost gândită pentru a putea evita reţele tradiţionale precum cea a americanilor

Autor: Alex Ciutacu Postat la 24 iunie 2021 478 afişări

Gigantul de plăţi Visa cumpără fintech-ul suedez Tink, într-o tranzacţie de 1,8 miliarde de euro. Tehnologia suedezilor a fost gândită pentru a putea evita reţele tradiţionale precum cea a americanilor

Gigantul american de plăţi Visa a cumpărat fintech-ul sueez Tink, într-o tranzacţie de 1,8 miliarde de euro anunţată la mai puţin de şase luni după ce autorităţile de reglementare au respins tranzacţia prin care Visa a vrut să achiziţioneze Plaid, potrivit FT.

Suedezii de la Tink dezvoltă o tehnologie care le permite terţilor să se conecteze la datele clienţilor de la diverse instituţii financiare, permiţându-le să ofere servicii precum plăţi sau un agregator de conturi – servicii care ocolesc reţele tradiţionale de carduri precum cea a Visa.

Autorităţile de reglementare au încercat să încurajeze apariţia unor servicii precum cele oferite de Tink, întrucât ele generează competiţie şi aduc mai multe opţiuni în piaţa de plăţi din Europa. În 2018, autorităţile au introdus regulamentul de open banking, care a forţat băncile să le permită acestor companii să le acceseze datele.

Visa a declarat că achiziţia Tink ar reprezenta o veste bună pentru open banking, întrucât evoluţia acestui tip de servicii ar fi fost ţinută pe loc până în acest moment.

„Visa s-a angajat să facă tot ce poate pentru a încuraja inovaţia şi pentru a împuternici consumatorii în sprijinul ţintelor de open banking din Europa. Aducând la un loc reţeaua de reţele a Visa şi capacităţile de open banking ale Tink, vrem să livrăm valoare adăugată clienţilor şi businessurilor din Europa, prin instrumente care să le facă viaţa financiară mai simplă şi mai sigură”, a declarat Al Kelly, CEO şi preşedinte al Visa.

Preţul de 1,8 miliarde de euro reprezintă un preţ cu 165% mai mare faţă de valoarea stabilită pentru Tink în cadrul celei mai recente runde de finanţare, din luna decembrie. Printre investitorii de atunci se numără PayPal şi BNP Paribas.

Anul acesta, fintech-ul Plaid a ajuns la o evaluare de 13,4 miliarde de dolari în urma unei runde de finanţare – o valoare de trei ori mai mare decât cea la care Visa voia să cumpere Plaid în 2020.

Planurile prin care Visa îşi dorea să cumpere Plaid au fost năruite de Departamentul de Justiţie din SUA, care a acuzat Visa că vrea să elimine un potenţial competitor, o acuzaţie pe care gigantul american de plăţi a respins-o.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
visa,
plati,
cumparare,
miliarde,
tranzactie,
gigant,
retele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.