Gheorghiţă, în scandalul bazelor de date: Nu e document clasificat

Autor: Laura Buciu Postat la 12 martie 2021 35 afişări

Coordonatorul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a explicat, joi seara, ce a deranjat şi de la ce a izbucnit scandalul privind publicarea bazelor de date, care a dus la concluzia vaccinării peste rând.

Gheorghiţă, în scandalul bazelor de date: Nu e document clasificat

Colonelul dr. Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, joi, la Digi 24, de la ce a izbucnit scandalul privind publicarea datelor privind vaccinarea rudelor persoanelor din MAI şi MApN.

„Din punctul meu de vedere, o bază de date brută, în momentul în care se pune în mediul online, trebuie, în primul rând, validată de o persoană responsabilă, de un expert care să certifice că acele date sunt reale. (...) Documentul poate să sufere modificări oricând şi care poate să conţină erori de raportare. Nu este nicio problemă. Acele erori pot să fie sesizate de oricine şi pot să fie corectate, însă este foarte greu să mai convingi pe cineva când faci corectură într-o bază de date că aceasta este, de fapt, situaţia reală şi nu cea prezentată iniţial. Aceste erori se corectează cu o întârziere de 24 – până la 48 de ore. Acesta este un aspect. Al doilea aspect este legat de faptul că această activitate de transparentizare pe care o susţinem din toate punctele de vedere (...), dar demersul trebuie organizat”, a spus dr Gheorghiţă.

Întrebat dacă acele baze de date publicate de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, conţin secrete de stat, dr. Gheorghiţă a răspuns că acestea prezintă numele şi localităţile unor unităţi militare.

„Acea bază aşa cum a fost prezentată nu conţine informaţii clasificate. Însă totuşi vorbim de numele şi de localităţile unor unităţi militare, chiar dacă ele sunt publice. Singura menţine ar fi că această bază de date brută reprezintă un document tehnic pe care experţii generează o serie de indicatori, sunt analizate o serie de reacţii adverse, monitorizăm stocul de vaccin şi putem lua măsuri prin care să asigurăm o fluenţă şi o coerenţă a procesului de vaccinare. Această bază de date nu e un document secret în niciun caz”, a mai spus coordonatorul CNCAV.

El atrage atenţia, însă, că „pe baza acelor date greşite, putem induce în rândul opiniei publice anumite idei care pot să conducă la presupuneri de nerespectare a strategiei de vaccinare”, ceea ce ar fi foarte grav.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vaccinare,
clasificare,
gheorghiţă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.