Germania şi Franţa anunţă creştere economică peste aşteptări în trimestrul al patrulea

Autor: Vlad Popescu Postat la 14 februarie 2014 92 afişări

Germania şi Franţa, cele mai mari economii europene, au înregistrat rate de creştere economică peste estimările analiştilor în trimestrul al patrulea al anului trecut, semn că revenirea din zona euro accelerează.

Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei a crescut cu 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de 0,3%, potrivit datelor anunţate vineri de Biroul Federal de Statistică, citat de Bloomberg.

Economia germană a crescut cu 1,3% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de trimestrul al patrulea din 2012. Pe ansamblul anului 2013, Germania a înregistrat o creştere economică de 0,4%, faţă de 0,7% în 2012.

Franţa a înregistrat în ultimele trei luni din 2013 o creştere economică de 0,3%, după ce stagnase în trimestrul anterior, a anunţat institutul de statistică de la Paris.

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Franţei a urcat cu 0,3% faţă de 2012.

Media estimărilor analiştilor din piaţă indica rate de creştere de 0,3% pentru Germania, respectiv 0,2% pentru Franţa în trimestrul patru faţă de trimestrul al treilea, notează Bloomberg.

Moneda euro s-a apreciat cu 0,2% după publicarea datelor privind creşterea economică a celor mai mari economii europene, la 1,37 dolari.

Zona euro a ieşit din recesiune în cea de-a doua jumătate a anului trecut, după 18 luni de contracţie, însă creşterea economică se menţine la niveluri modeste.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat săptămâna trecută că există posibilitatea unor noi măsuri de stimulare a economiei. BCE menţine dobânda de politică monetară la un nivel minim istoric, de 0,25%.

Economiştii anticipează că economia zonei euro a crescut cu 0,2% în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Economia Italiei, a treia din zona euro, a crescut cu 0,1% în perioada analizată, prima evoluţie pozitivă din ultimii doi ani şi jumătate, potrivit datelor oficiale anunţate vineri la Roma. Cu toate acestea, demisia anunţată vineri de premierul Enrico Letta ar putea genera o nouă perioadă de instabilitate politică, întârziind reformele structurale şi măsurile de îmbunătăţire a disciplinei bugetare.

Creşterea economică a Spaniei a accelerat în ultimele trei luni ale anului trecut la 0,3%, faţă de 0,1% în trimestrul al treilea.

PIB-ul Olandei a urcat totodată cu 0,7%, creştere de două ori mai puternică faţă de nivelul anticipat de analişti.

Creşterea economică a Germaniei a fost generată în trimestrul al patrulea în principal de exporturi, în timp ce cererea internă a scăzut uşor în sectorul privat, iar consumul sectorului public a stagnat, a precizat institutul german de statistică.

Numărul angajaţilor din economia germană a fost de 42,2 milioane în trimestrul al patrulea, cu 243.000, sau 0,6%, mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, a adăugat instituţia într-un comunicat.

Creşterea economică a Franţei a fost generată, în trimestrul al patrulea, în principal de cererea internă, cu evoluţii pozitive atât în privinţa consumului populaţiei, cât şi în zona investiţiilor. Exporturile au înregistrat de asemenea o creşterea accelerată, în timp ce dinamica importurilor a încetinit, a precizat institutul de statistică de la Paris.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
PIB,
/actualitate/germania-si-franta-anunta-crestere-economica-peste-asteptari-in-trimestrul-al-patrulea-12082352
12082352
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.