Germania scoate bazooka în lupta contra crizei: vom furniza cash nelimitat tuturor companiilor afectate de criza coronavirusului

Autor: Alexandra Cepăreanu Postat la 13 martie 2020 472 afişări

Germania scoate bazooka în lupta contra crizei: vom furniza cash nelimitat tuturor companiilor afectate de criza coronavirusului

Germania a anunţat că va furniza cash nelimitat companiilor atinse de criza determinată de noua gripă chinezească, într-o măsură de urgenţă pe care ministrul de Finanţe a descris-o ca fiind o „bazooka”, pentru a stăvili criza în cea mai mare economie din zona euro, relatează Financial Times.

Mişcarea reprezintă o schimbare abruptă a modului în care Guvernul german a tratat economia în ultimii ani, în care a prevalat ideologia bugetelor echilibrate, a deficitului bugetar zero. În toată această perioadă guvernul german a rezistat apelurilor organizaţiilor internaţionale ca FMI, să treacă la cheltuieli mai mari pentru a impulsiona creşterea economică.

Anunţul reflectă de asemenea, magnitudinea crizei cu care trebuie să o confrunte o economie orientată spre export ca cea a Germaniei, care este foarte dependentă de lanţurile globale de valoare şi de fluxurile comerciale internaţionale.

Pachetul de măsuri anunţat vineri prevede o expansiune masivă a creditelor furnizate de entităţi publice precum KfW, Banca de Dezvoltare a statului.

Companiile vor putea, de asemenea, să amâne plata taxelor şi impozitelor de miliarde de euro.

„Asta este bazooka şi vom face tot ceea ce este nevoie pentru a menţine businessul în viaţă („we will use it to do what whatever it takes”)”, a spus ministrul Finanţelor Olaf Scholz într-o conferinţă, în această după amiază la Berlin.

El a precizat că nu există nicio limită a împrumuturilor pe care KfW le poate da. Această sintagmă „to do whatever it takes” a fost folosită în mod special de către ministrul german al Finanţelor cu trimitere la declaraţia fostului preşedinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care în toamna anului 2008 a liniştit pieţele printr-o formulă similară, dând încredere că businessul va merge mai departe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ministru,
criza,
anunt

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.