George Vişan, energy market division, Transelectrica: Avem tendinţa să considerăm energie regenerabile vântul şi soarele, dar nu este aşa. Energia regenerabilă extinsă aşa cum o numesc eu este tot energia hidro care se produce în România şi pe care ne facem că nu o vedem

Autor: Mircea Nica Postat la 27 februarie 2024 39 afişări

George Vişan, energy market division, Transelectrica: Avem tendinţa să considerăm energie regenerabile vântul şi soarele, dar nu este aşa. Energia regenerabilă extinsă aşa cum o numesc eu este tot energia hidro care se produce în România şi pe care ne facem că nu o vedem

Avem tendinţa să considerăm energie regenerabile vântul şi soarele, dar nu este aşa. Energia regenerabilă extinsă aşa cum o numesc eu este tot energia hidro care se produce în România şi pe care ne facem că nu o vedem, toată energia nucleară care există şi va apărea şi la orizonul anilor 2030 vom depăşi cu mult ţinta de 42-45% din consum, susţine George Vişan, energy market division, Transelectrica, în cadrul Conferinţei ZF Power Summit 2024.

“Ce înseamnă 42-45% din consum. Consumul este o mărime relativă. În estimările şi evaluările noastre consumul va rămâne aproximativ egal sau constant cu această perioadă în care ne aflăm, 2024-2025. Gazul va fi folosit în continuare ani de zile probabil, dar de aici până a nega ideea că economia va fi electrificată. Ea va fi electrificată. Chiar energia electrică se va produce ani de zile cu noi centrale pe gaz, Mintia, Iernutul, dar nu ca o măsură tranzitorie, ci ca măsură pe termen mediu sau lung. Până la urmă trebuie să echilibrezi sistemul energetic”, a explicat George Vişan în continuare.

Ce a mai spus George Vişan, energy market division, Transelectrica:

Pe zona de transport propriu-zisă, planul de dezvoltare pe 10 ani cuprinde elemente necesare creşterii capacităţii de transport pentru integrarea surselor. În momentul acesta, etapizarea porneşte de la intenţii. Deşi autorizaţiile sunt la o valoare mică, contractele de racordare care arată seriozitatea mult mai puternică decât intenţia sunt de circa 9,5GW, 7GW în transport şi circa 2,7GW în reţelele de distribuţie. Dacă acest proiecte se vor pune în funcţiune în următorii un an, doi sau trei, 9,5 GW vor intra în exploatare. Toate aceste contracte încheiate au în vedere sau în spate întăriri de reţea pe care le avem în realizare. Un palier se referă la întărire de reţea internă, iar al doilea palier o reprezintă interconecţiunile cu sistemele vecine. Aici în lucru şi anul acesta în iunie-iulie se va pune în funcţiune linia de la Reşiţa până la Pancevo, care este construită de 6 ani, dar nu este pusă în funcţiune efectiv.

Anul acesta s-au făcut secţionări ale liniilor în zona Dobrogea către Bulgaria ceea ce ajută foarte mult fluxurile din Dobrogea în operarea centralelor eoliene, avem în discuţii cu operatorii din Ungaria o a treia linie către Ungaria şi nu trebuie să pierdem din vedere cablul subteran care poate fi o soluţie fezabilă pentru transportul energiei de la Est la Vest în România şi dupaia spre centru Europei.

Interconexiunile şi solicitarea de creştere la cel puţin 15%, este discutabil ce înseamnă 15% de interconexiune, Transelectrica o va realiza mult mai devreme decât 2030. În acest sens tot planul acela de 10 ani care se reface odată la doi ani se actualizează şi care cuprinde investiţii de 1,4 mld. euro are ca bază proiecte deja în construcţie şi care se vor pune în funcţiune până în 2028-2030. Întrebările trebuie legate de zonele sistemului energetic românesc, mai puţin de elementele de reţea.

În colaborare cu operatorii de distribuţie trebuie să facem posibil ca din punct de vedere al operării al sistemului energetic să nu avem perturbări majores au deloc în integrarea energiei regenerabile.

Avem 5.800 MW solicitări pentru stocare deja. Stocarea în energie electrică devine un business stand alone. Practic condiţiile sunt create şi la noi în România. Dacă ma întrebaţi pe mine, în momentul acesta dacă aş avea bani aş face stocare de energie electrică pentru că toţi operatorii sau participanţii la piaţă care vor instala vor asigura servicii de echilibrare, de sistem şi chiar dacă vor fi puşi în funcţiune numai parţial din cei 5.800 MW îi avem ca solicitări, acestea vor acoperi lipsa a energiilor convenţionale sau grupurilor energetice convenţionale, dar speranţa noastră este ca acel proiect de la Mintia să se realizeze, avem speranţă ca SMR-urile să devină realitate şi ele vor fi flexibile, avem speranţă ca un corp de reţea de flexiblitate care se dezvoltă acum în Europa, care va crea condiţiile flexibilităţii la nivel de distribuţie a sistemelor energetice şi o piaţă de flexbilitate vor crea condiţiile în mod cert ca să nu fie probleme în operarea sistemului energetic.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.