Galeria politicienilor iresponsabili. Azi: Silvio Berlusconi

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 06 octombrie 2013 55 afişări

Votul de încredere obţinut de premierul Enrico Letta în parlament a reuşit să stabilizeze pentru moment situaţia politică din Italia, după încercarea lui Silvio Berlusconi de a provoca o criză de guvern şi alegeri anticipate prin demisia a cinci miniştri din partidul său.

Galeria politicienilor iresponsabili. Azi: Silvio Berlusconi

Berlusconi a vrut să evite astfel o reformă a sistemului electoral care i-ar fi dezavantajat partidul (Poporul Libertăţii - PdL) şi să profite de momentul bun pentru el din sondaje. Analiştii Erste apreciază că pieţele financiare, care au rămas până acum calme şi au salutat votul de încredere obţinut de guvern, ar putea penaliza însă Italia, mărind costurile de îndatorare ale ţării, dacă la tensiunile izbucnesc din nou. Berlusconi a ameninţat că va încerca să doboare guvernul cu orice preţ dacă va fi exclus din Senat, ca efect al condamnării lui la un an de închisoare pentru fraudă fiscală.

Fostul premier a fost acuzat că a mărit artificial preţurile la drepturile de difuzare a unor filme cumpărate prin intermediul unor firme offshore în momentul revânzării lor către trustul Mediaset, controlat de familia Berlusconi. Sifonând bani prin firmele respective, trustul şi-ar fi redus profitul în Italia, producând fiscului italian o pagubă estimată de 7 mil. euro.

Comisia pentru imunităţi a Senatului italian a decis, vineri, să propună retragerea statutului de senator pentru Silvio Berlusconi. Ca să intre în vigoare, decizia Comisiei parlamentare trebuie confirmată de plenul Senatului.

Reuters notează că şi dacă Berlusconi va fi exclus din Senat, va putea totuşi să influenţeze în continuare politica partidului său, sau cel puţin a parlamentarilor PdL care îi vor rămâne fideli. Fostul premier a fost condamnat iniţial la patru ani închisoare, dar pedeapsa i-a fost redusă la un singur an, pe care urmează să-l execute prin arest la domiciliu sau prin muncă în folosul comunităţii, ţinând cont de vârsta lui înaintată - 77 de ani.

Conform unei legi votate anul trecut, parlamentarii condamnaţi sunt excluşi din parlament şi nu mai pot fi aleşi pentru noi mandate, însă adepţii lui Berlusconi susţin că legea nu ar trebui să se aplice în cazul lui, fiindcă fraudele care i se impută au avut loc înainte de votarea legii.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/galeria-politicienilor-iresponsabili-azi-silvio-berlusconi-11463820
11463820
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.