Furtuna Fiona loveşte coasta de est a Canadei; mii de oameni rămân fără curent electric

Autor: Dorin Oancea Postat la 24 septembrie 2022 38 afişări

Furtuna Fiona loveşte coasta de est a Canadei; mii de oameni rămân fără curent electric

Puternica furtună Fiona a lovit sâmbătă estul Canadei cu vânturi cu forţa unui uragan, doborând copaci şi linii electrice şi lăsând sute de mii de case şi companii fără electricitate, scrie Reuters.

Centrul naţional american pentru uragane (NHC) a declarat că centrul furtunii se află acum în Golful St. Lawrence, după ce a traversat Nova Scoţia. Rapoartele privind copaci şi linii electrice doborâte s-au răspândit în Nova Scotia şi în Insula Prince Edward.

Fiona, care în urmă cu aproape o săptămână a lovit Puerto Rico şi alte părţi ale Caraibelor, a atins pământul între Canso şi Guysborough, în Nova Scotia, unde Centrul canadian pentru uragane a declarat că a înregistrat ceea ce ar fi putut fi cea mai scăzută presiune barometrică a unei furtuni care a lovit pământul în istoria ţării.

Aproximativ 79% dintre consumatori, adică 414.000, au rămas fără curent în Nova Scotia, iar 95%, adică 82.000, au rămas fără curent în Insula Prince Edward , au declarat companiile de utilităţi. Regiunea se confrunta, de asemenea, cu servicii de telefonie mobilă cu probleme. Poliţia din întreaga regiune a raportat multiple închideri de drumuri.

Furtuna a slăbit oarecum în timp ce se deplasa spre nord. La ora 8.00 a.m. (1200 GMT), se afla deasupra Golfului St. Lawrence, la aproximativ 340 km nord-est de Halifax, cu vânturi maxime de 140 km/h şi se deplasa spre nord cu aproximativ 37 km/h, a precizat NHC.

Experţii au prezis vânturi puternice, valuri de furtună şi precipitaţii abundente. Fiona ar urma să slăbească treptat, dar se aşteaptă ca furtuna să menţină vânturile cu putere de uragan până sâmbătă după-amiază, a precizat NHC.

Desemnată drept uragan după ce a lovit insulele din Caraibe la începutul săptămânii, Fiona a provocat moartea a cel puţin opt persoane şi a lăsat fără curent electric aproape toţi cei 3,3 milioane de locuitori din Puerto Rico. Aproape un milion de persoane au rămas fără curent electric cinci zile mai târziu.

Premierul canadian Justin Trudeau şi-a amânat plecarea de sâmbătă spre Japonia, unde urma să participe la funeraliile fostului premier Shinzo Abe, pentru a primi informări şi a sprijini răspunsul de urgenţă al guvernului, a declarat pe Twitter secretarul de presă Cecely Roy.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
canada,
furtună,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.