Fregata Regele Ferdinand salveaza de la inec emigranti din Libia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 mai 2011 46 afişări

Fregata Regele Ferdinand, care participa la operatia NATO "Unified Protector" din Mediterana, a salvat aproximativ 150 de persoane aflate in dificultate la bordul unei ambarcatiuni civile in Marea Mediterana.

Ambarcatiunea civila de mici dimensiuni, ai carei pasageri erau emigranti africani, intre care 10 femei si 15 copii, a parasit portul libian Misrata la 9 mai si, din cauza defectarii motorului si a infiltratiilor de apa la bord, plutea in deriva la aproximativ 100 de mile marine nord de Tripoli, fiind in pericol de scufundare, a informat Ministerul Apararii Nationale.

O echipa de specialisti din echipajul fregatei romanesti a urcat, in noaptea de joi spre vineri, la bordul ambarcatiunii si a acordat asistenta necesara, astfel incat au fost remediate problemele tehnice si repornit motorul, au fost izolate infiltratiile de apa si reparata pompa de drenaj apa din cala vasului. Echipajul fregatei Regele Ferdinand a oferit pasagerilor ambarcatiunii alimente, apa, precum si combustibilul necesar continuarii in siguranta a calatoriei pe mare.

Actiunea umanitara a echipajului fregatei romanesti se inscrie in prevederile Conventiei internationale pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare (SOLAS Convention). Navele NATO participante la operatia "Unified Protector" au ca misiune si acordarea de sprijin ambarcatiunilor aflate in primejdie.

Misiunea de lupta a fregatei Regele Ferdinand incepe oficial la data de 4 iunie, conform solicitarii Comandamentului european al NATO. Romania va actiona in cadrul NATO pentru indeplinirea rezolutiei 1970 a Consiliului de Securitate al ONU, care se refera embargoul contra livrarilor de arme catre Libia, si nu pentru indeplinirea rezolutiei 1973, care se refera la impunerea zonei de interdictie aeriana in spatiul Libiei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/fregata-regele-ferdinand-salveaza-de-la-inec-emigranti-din-libia-8266752
8266752
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.