Franta, Marea Britanie, SUA, Canada si Italia ataca Libia in forta (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 19 martie 2011 80 afişări

Fortele militare din Franta, Marea Britanie si SUA au atacat Libia sambata seara cu avioane de lupta si rachete de croaziera, motivand ca presedintele libian Muammar Gaddafi a incalcat rezolutia ONU de incetare a zborurilor aeriene pe teritoriul tarii.

Peste 110 rachete au fost trase de fortele britanice si americane, dupa ce ofensiva contra lui Gaddafi a inceput cu distrugerea de catre avioanele franceze a unor vehicule militare libiene. Avioanele occidentale au aruncat bombe asupra unor tinte din capitala Tripoli, conform agentiei franceze AFP.

O sursa oficiala americana a declarat agentiei Reuters ca pe langa fortele celor cinci natiuni ale coalitiei, si cateva tari arabe sunt asteptate sa se alature operatiunii ofensive din Libia, denumita "Odyssey Dawn", care are ca scop lovirea unor tinte de la sol din jurul oraselor Tripoli si Misrata. Circa 25 de vase militare ale coalitiei, intre care trei submarine americane echipate cu rachete Tomahawk, sunt stationate in Mediterana, iar cinci avioane de supraveghere apartinand tot fortelor SUA au fost desfasurate in aceeasi zona.

Televiziunea de stat libiana a relatat ca "inamicul cruciat" a bombardat tinte militare si civile, inclusiv scoli si spitale, din Tripoli, Sirte, Benghazi, Misrata si Zuwarah. Fortele armate libiene au raportat ca 48 de civili, intre care copii, femei si batrani, au fost ucisi, iar 150 raniti. Premierul al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi a fost filmat vizitand un spital cu raniti care si-au declarat sustinerea pentru Gaddafi si revolutia libiana. Surse ale coalitiei aflate la Tripoli au declarat pentru BBC ca atacurile au lovit in total 20 de tinte de pe coasta libiana, vizand zone presupuse a gazdui baze militare controlate de Gaddafi.

Ulterior, colonelul Muammar Gaddafi a difuzat la aceeasi televiziune de stat un mesaj in care afirma ca bombardamentele "cruciatilor" au fost "barbare si nejustificate" si ca Libia va riposta contra acestei "pure agresiuni", urmand sa vizeze tinte civile si militare din jurul Mediteranei. Interesele tarilor din zona Mediteranei si nordul Africii "sunt in primejdie", a adaugat seful statului libian, precizand ca depozitele de arme au fost deschie si ca "intregul popor libian" a fost inarmat ca sa apere tara.

Presedintele american Barack Obama, aflat intr-o vizita in Brazilia, a oferit dupa-amiaza o motivatie a implicarii americane, afirmand ca SUA participa la ofensiva sub forma unei "actiuni militare limitate", ca parte a coalitiei natiunilor care aplica rezolutia ONU, si ca nu se pune problema ca Washingtonul sa trimita trupe terestre in Libia. "Decizia de a folosi forta nu este usor de luat pentru mine. Dar nu putem sta pasivi cand un tiran ii spune propriului sau popor ca il va lovi fara crutare", a spus Obama.

Premierul britanic David Cameron a declarat la randul lui ca lansarea operatiunii contra Libiei este "necesara, legala si corecta". El a sustinut ca daca regimul colonelului ramane la putere, atunci Vestul se va confrunta cu pericolul unor "represalii teroriste".

Vezi aici desfasurarea evenimentelor LIVE pe BBC.

"Fortele noastre aeriene se vor opune oricarei agresiuni din partea colonelului Gaddafi contra populatiei din Benghazi", a afirmat presedintele francez Nicolas Sarkozy. "Avioanele noastre impiedica avioanele lor sa atace orasul", a sustinut el.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/franta-marea-britanie-sua-canada-si-italia-ataca-libia-in-forta-video-8077452
8077452
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.